Άνοιγμα σχολείων: Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι – Οι δυο επιλογές της κυβέρνησης

Οι ημερομηνίες 7 και 14 Δεκεμβρίου που είχαν ακουστεί αρχικά, πλέον φαίνεται πως έχουν «καεί», όμως καμία ημερομηνία, μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει ότι κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων τα σχολεία θα ήταν τα πρώτα που θα άνοιγαν και πάλι, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές, όμως το «πράσινο φως», λόγω του επιδημιολογικού φορτίου που παραμένει υψηλό, έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και το κυβερνητικό επιτελείο, αναλύουν συνεχώς τα νέα δεδομένα και πραγματοποιούν απανωτές συσκέψεις προκειμένου το άνοιγμα να γίνει σύντομα και πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.

Οι ημερομηνίες 7 και 14 Δεκεμβρίου που είχαν ακουστεί αρχικά, πλέον φαίνεται πως έχουν «καεί» και αυτό γιατί τα κρούσματα στα αστικά κέντρα επιμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, η επιτροπή για τα σχολεία «αναμένεται να αποφασίσει σύντομα», ενώ τόνισε ότι, «πιθανότατα και με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Παράλληλα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κοροναϊό.

«Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες θρηνεί συναδέλφους μας αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι χάθηκαν δίνοντας την μάχη με τον κοροναϊό. Όπως και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που νοσούν και ορισμένοι από αυτούς είναι και σε δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των σχολείων, για πριν ή μετά τις γιορτές, φαίνεται να υπάρχει διχασμός στις τάξεις των επιστημόνων. Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς, ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι πολύ διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, πριν τις γιορτές. «Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά όλα και θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την παράταση του lockdown, την Παρασκευή (4/12), ίσως υπάρξει αναφορά και για το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς έχοντας ληφθεί από τις επιτροπές των λοιμωξιολόγων τα νέα στοιχεία αναφορικά με τα επιδημιολογικά φορτία.

Πηγή φωτογραφίας: ©APImages

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here