Τέσσερα συμπτώματα άγχους που μπορεί να δείχνουν διαταραχή

Και πρέπει να έχεις στο νου σου

Τα συμπτώματα του άγχους γενικά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ο καθένας μπορεί να περιμένει να έχει περιστασιακό άγχος – ίσως νιώθεις νευρική πριν από μια συνέντευξη ή ένα πρώτο ραντεβού- αλλά μερικές φορές, αυτό το άγχος δεν υποχωρεί, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει μια διαταραχή άγχους. Παρακάτω θα δεις τα σημάδια που πρέπει να προσέχεις και πώς θα καταλάβεις εάν μπορεί να έχεις διαταραχή άγχους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι διαταραχών άγχους, συμπεριλαμβανομένης της γενικευμένης διαταραχής άγχους, της διαταραχής πανικού και των διαταραχών άγχους που σχετίζονται με τη φοβία, αλλά όλα εξαρτώνται από μια σημαντική πτυχή: όταν συντριπτικά συναισθήματα ανησυχίας ή φόβου επηρεάζουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαταραχές άγχους μπορεί να προέρχονται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες και αυτές οι διαταραχές άγχους αντιμετωπίζονται συνήθως μέσω μιας ποικιλίας παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας, της φαρμακευτικής αγωγής ή ενός συνδυασμού των δύο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Ενώ οι διαταραχές άγχους είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν – και συχνά επωφελούνται από τη σωστή διάγνωση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας- υπάρχουν μερικά σημεία και συμπτώματα που είναι κοινά με τους περισσότερους τύπους διαταραχών άγχους. Να λοιπόν κάποια από αυτά.

#1. Υπερβολική ανησυχία

Οι περιστασιακές ανησυχίες είναι φυσιολογικές – αλλά για εκείνους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD), αυτές οι ανησυχίες δεν εξαφανίζονται απαραίτητα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, τα άτομα με GAD ανησυχούν για τυπικά πράγματα – όπως υγεία, χρήματα ή οικογενειακά προβλήματα – αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Συνεχίζουν να ανησυχούν για αυτά τα πράγματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει σαφής λόγος ανησυχίας. Αυτό το άγχος είναι επίσης συχνά δύσκολο να ελεγχθεί και καθιστά δύσκολο για τους πάσχοντες να επικεντρωθούν στις καθημερινές τους εργασίες.

#2. Προβλήματα ύπνου

Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Όταν το πρόγραμμα ύπνου σου αρχίζει να υποφέρει, είναι ένα σημάδι ότι κάτι είναι εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο το στρες και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου ή να επιδεινώσουν άλλα προβλήματα, όπως το να πέσεις για ύπνο και να μένεις ξάγρυπνη. Επειδή οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος – ή το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου – είναι καλύτερο να μιλήσεις με το γιατρό σου για να προσδιορίσεις τις υποκείμενες αιτίες και τι μπορείς να κάνεις για να τις διορθώσεις.

#3. Παράλογοι φόβοι

Κάποιο άγχος δεν γενικεύεται καθόλου. Αντιθέτως, συνδέεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή κάτι – όπως πτήσεις, ζώα ή πλήθη. Εάν ο φόβος γίνει συντριπτικός, αποδιοργανωτικός και ξεπερνά τον πραγματικό κίνδυνο, είναι ένα ενδεικτικό σημάδι φοβίας, ένα είδος διαταραχής άγχους. Αν και οι φοβίες μπορεί να σε κάνουν ανήμπορη, δεν είναι προφανείς ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, ενδέχεται να μην εμφανίζονται μέχρι να αντιμετωπίσεις μια συγκεκριμένη κατάσταση και να ανακαλύψεις ότι δεν είσαι σε θέση να ξεπεράσεις τον φόβο σου.

#4. Πανικός

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές. Φαντάσου μια ξαφνική, συγκλονιστική αίσθηση φόβου και αδυναμίας που μπορεί να διαρκέσει για αρκετά λεπτά, συνοδευόμενη από τρομακτικά σωματικά συμπτώματα όπως αναπνευστικά προβλήματα, ταχυκαρδία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, εφίδρωση, αδυναμία ή ζάλη, πόνος στο στήθος, πόνος στο στομάχι και αίσθημα ζέστης ή κρύου.

Αυτά τα εξαιρετικά συνηθισμένα φυσικά σημάδια «οφείλονται κυρίως στην απόκριση «μάχης ή πτήσης» από τον οργανισμό», λέει ο James Killian, εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας σύμβουλος και ιδιοκτήτης του Woodbridge του Κονέκτικατ. «Όταν βρίσκεσαι σε συνεχή κατάσταση αυξημένης διέγερσης, ο εγκέφαλός σου στέλνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης σε όλο το σώμα σου, γεγονός που δημιουργεί αυτά τα φυσικά συμπτώματα».

Δεν έχουν όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από κρίσεις πανικού διαταραχή άγχους, αλλά άτομα που τα βιώνουν επανειλημμένα μπορεί να διαγνωστούν με διαταραχή πανικού. Τα άτομα με διαταραχή πανικού ζουν με φόβο για το πότε, πού και γιατί μπορεί να συμβεί η επόμενη επίθεσή τους και τείνουν να αποφεύγουν μέρη όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν «επιθέσεις».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here