Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Αποβολή εμβρύου εν μέσω πανδημίας

Κορωνοϊός εγκυμοσύνη: Αποβολή εμβρύου εν μέσω πανδημίας. Η αποβολή ή παύση μίας εγκυμοσύνης σε φυσιολογικές εποχές είναι συχνά μια δύσκολη  και μοναχική εμπειρία, αν προστεθούν σε αυτήν και  οι περιορισμοί εξαιτίας αυτής της περιόδου, ο συναισθηματικός αντίκτυπος επιδεινώνεται – τόσο εντός όσο και εκτός του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε 16 δευτερόλεπτα  λαμβάνει χώρα ένας τοκετός. Η συντριπτική πλειονότητα των θνησιγενών, 84% , συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.  Μια παραμελημένη τραγωδία: Το παγκόσμιο φορτίο της θνησιγένειας. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να επιδεινώσει τον παγκόσμιο αριθμό νεκρών.

 

Η  μείωση 50 % των υπηρεσιών υγείας λόγω της πανδημίας μπορεί να προκαλέσει περίπου 200.000 επιπλέον θνησιγένειες σε περίοδο 12 μηνών σε 117 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση του αριθμού των θνησιγενών γεννήσεων κατά 11,1%. Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση που έγινε για την έκθεση από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, 13 χώρες ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση 20%  ή περισσότερο στον αριθμό των νεκρών νεογνών σε περίοδο 12 μηνών.

Οι περισσότερες θνησιγένειες οφείλονται στην κακή ποιότητα της φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η έλλειψη επενδύσεων σε υπηρεσίες προγεννητικών ελέγχων και ενδοφλέβιων υπηρεσιών και στην ενίσχυση του νοσηλευτικού και του μεσαίου προσωπικού αποτελούν βασικές προκλήσεις, αναφέρει η έκθεση. Ακόμη και πριν η πανδημία προκαλέσει κρίσιμες διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας, λίγες γυναίκες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έλαβαν έγκαιρη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για την πρόληψη των θνησιγενών.

“Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει καταστροφική δευτερογενή κρίση υγείας για γυναίκες, παιδιά και εφήβους λόγω διακοπών στις υπηρεσίες υγείας που σώζουν ζωές”, ανέφερε ο Muhammad Ali Pate, Παγκόσμιος Διευθυντής Υγείας, Διατροφής και Πληθυσμού στην Παγκόσμια Τράπεζα και Διευθυντής του Παγκόσμιου Χρηματοδοτικού Μέσου για Γυναίκες, Παιδιά και Εφήβους. “Οι έγκυοι  χρειάζονται συνεχή πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στηρίζουμε τις χώρες στην ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας τους για αποτροπή των θνησιγενών και εξασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”.

Απώλεια μωρού. Μία δυσάρεστη ιστορία ενός- από τα  πολλά ζευγάρια- που την βίωσαν.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here