Βιταμίνες για λαμπερό δέρμα: Πού θα τις βρεις;

Ωστόσο η λελογισμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα, καθώς είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία μαζί με τις βιταμίνες C, E και K, είναι οι πιο σημαντικές για την υγιή και λαμπερή εμφάνιση του δέρματός σου.

  • Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D συντίθεται κατά τη διαδικασία της έκθεσης στον ήλιο, ενώ στη συνέχεια απορροφάται από το συκώτι και τα νεφρά, για να περάσει τελικά σε όλο το υπόλοιπο σώμα μέσα από την κυκλοφορία του αίματος. Η βιταμίνη D συνδράμει σημαντικά με την αντιφλεγμονώδη δράση της στην εξυγίανση κάθε είδους κυττάρων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των δερματικών. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, που όπως προαναφέραμε είναι βασική προϋπόθεση, μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψή της με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι ειδικά εμπλουτισμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά και χυμοί ή σε τρόφιμα όπως είναι ο κρόκος του αυγού και τα λιπαρά ψάρια, που την εμπεριέχουν φυσικά, για παράδειγμα ο τόνος και ο σολομός.

  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C με την πλούσια αντιοξειδωτική της δράση και το ρόλο που διαδραματίζει στην παραγωγή του κολλαγόνου αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν ισχυρό σύμμαχο για λαμπερό δέρμα. Η βιταμίνη C βρίσκεται τόσο στην επιδερμίδα, δηλαδή την εξωτερική δερματική στοιβάδα, όσο και στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η από του στόματος συμπληρωματική πρόσληψη της βιταμίνης C μπορεί ακόμα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών προϊόντων που χρησιμοποιείς. Μπορείς να τη βρεις σε μεγάλες ποσότητες στα εσπεριδοειδή φρούτα, καθώς και στις φράουλες, το μπρόκολο και το σπανάκι.

  • Βιταμίνη E: Η βιταμίνη E, όπως και η βιταμίνη C, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς απορροφά την επιβλαβή ακτινοβολία UV. Στην περίπτωση του ξηρού δέρματος ειδικά, η βιταμίνη E μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Χρειάζεσαι 15 mg ημερησίως και μπορείς να τα βρεις σε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

  • Βιταμίνη K: Η βιταμίνη K είναι πολύ σημαντική για την ανάπλαση των κυττάρων και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων από χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης θεωρείται ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση τόσο των μαύρων κηλίδων στο δέρμα όσο και των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Μπορείς να τη βρεις σε επαρκείς ποσότητες στο λάχανο kale, σε όλων των ειδών τα μαρούλια και σε αρκετά πράσινα λαχανικά.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ