Σταϊκούρας: Με 280 εκατ. ευρώ ο μετασχηματισμός και η εξυγίανση των ΕΛΤΑ


Στο πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων που δρομολογεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε το εν λόγω πλάνο αποσκοπεί στο να διασωθούν τα ΕΛΤΑ, να ανακάμψουν, να επιστρέψουν σε λειτουργική κερδοφορία, να εκσυγχρονισθούν, να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ΕΛΤΑ είναι απαραίτητο να εκσυγχρονισθούν, γιατί αποτελούν βασική υποδομή του κράτους, συνιστούν σημαντικό εφεδρικό δίκτυο επικοινωνίας, η αξία του οποίου αναδείχθηκε με την πανδημία, διασφαλίζουν, ως φορέας της Καθολικής Υπηρεσίας, την εξυπηρέτηση όλων των περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας και είναι το κύριο σημείο εξυπηρέτησης χιλιάδων πολιτών για να πληρώσουν λογαριασμούς, να στείλουν και να λάβουν χρήματα, αλληλογραφία και δέματα.

«Η Κυβέρνηση, η εταιρεία και ο μέτοχος, κατόπιν αξιολόγησης των εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι το ενδεχόμενο εκκαθάρισης της εταιρείας ή διαχωρισμού της σε «καλή» και «κακή», τις οποίες και απέρριψαν, επέλεξαν τη βέλτιστη λύση, που είναι το σχέδιο μετασχηματισμού και εξυγίανσης που σήμερα συζητάμε. Σχέδιο που στηρίζεται στην εξασφάλιση 180 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση παροχής του κόστους της Καθολικής Υπηρεσίας και στην πρόβλεψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος ανέλυσε το σχέδιο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων, λέγοντάς πως εδράζεται στον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή νέων υπηρεσιών, με την ανάπτυξη συνεργειών στη διανομή και τη διαλογή, με το νέο σύστημα ιχνηλασιμότητας αποστολών και παραδόσεων, με νέα συστήματα για ανάλυση δεδομένων, με νέα ψηφιακά προϊόντα, στην αναδιοργάνωση του δικτύου και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Καθολικής Υπηρεσίας, με νέα μοντέλα καταστημάτων και στην αναδιοργάνωση των λειτουργιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας, με αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να αξιοποιήσουν και να προσλάβουν, γρήγορα και ευέλικτα, εξειδικευμένο προσωπικό, να ρυθμίσουν την απόδοση του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και να παρέχουν ευελιξία στην πολιτική προμηθειών, ώστε να επιταχυνθούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε εξοπλισμό και ψηφιακή αναβάθμιση», τόνισε ο υπουργός.

Τι λένε οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών ( ΠΟΣΤ ) εξέδωσε ανακοίνωση για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ΕΛΤΑ στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Τα ΕΛΤΑ μπαίνουν στο στόχαστρο βάσει της τροπολογίας που κατέθεσε χθες στη Βουλή η Κυβέρνηση.

Επιχειρούν να διαλύσουν τον αρχαιότερο δημόσιο Οργανισμό, που μετράει 192 χρόνια ιστορικής διαδρομής μια μακρόχρονη διαδρομή με πρωταγωνιστικό ρόλο και τεράστια προσφορά στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

192 χρόνια το Ταχυδρομείο πηγαίνει παντού σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ένα Ταχυδρομείο για κάθε πολίτη, για κάθε επιχείρηση.

Εμείς λέμε ΝΑΙ:

  • στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, με σωστή διαχείριση των χρημάτων προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ
  • στην εθελουσία με ξεκάθαρους όρους
  • στις προσλήψεις προσωπικού, με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Λέμε ΟΧΙ:

  • στη βάρβαρη κινητικότητα των εργαζομένων
  • στο διαχωρισμό και τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων
  • στο κλείσιμο ταχυδρομικών γραφείων και στην περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου ΕΛΤΑ.

Αυτά μας βρίσκουν αντίθετους και δεν θα περάσουν.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα αγωνιστούμε, όπως διαχρονικά έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για την περιφρούρηση του κοινωνικού αγαθού της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, για να κρατήσουμε το Ταχυδρομείο όρθιο, προσιτό και ανοιχτό για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα παλέψουμε για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για τη δίκαιη μεταχείριση παλιών και νέων εργαζομένων».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ