Όταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν έδωσε το προεδρικό αεροπλάνο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή


Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν την κατάλυση της Δημοκρατίας αλλά και καθ’ όλη την περίοδο της Δικτατορίας ζούσε στο Παρίσι.

Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς, ενώ όσο ζούσε στη γαλλική πρωτεύουσα ήρθε κοντά με τον Γάλλο πολιτικό Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Ο Ντ’ Εστέν θα ανερχόταν στην προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας το 1974 και η συμβολή του στην έναρξη της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα έμελλε να είναι καθοριστική.

Το καθεστώς πιεζόμενο από την έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο ζητά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει και να αναλάβει την εξουσία. Το μόνο που έχει να κάνει ο μετέπειτα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι να βρει ένα μέσο για να βρεθεί στην Αθήνα.

Ήταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν που του παραχώρησε το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα, πριν ορκιστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, τον οποίο είχε τοποθετήσει Πρόεδρο της Ελλάδας, η Δικτατορία.

«Θα επαναλάβω τας λέξεις του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. Χάρι Τρούμαν) όταν του ανεκοινώθη ο θάνατος του Προέδρου Ρούσβελτ: Boys pray for me (Παιδιά, προσεύχεσθε δι΄ εμέ)», ήταν τα λόγια που είπε, προτού ξεκινήσει το τετράωρο ταξίδι του για την Αθήνα.

Η άφιξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπήρχε πλήθος κόσμου το οποίο είχε φτάσει μέχρι τον διάδρομο προσγείωσης για να αποθεώσει τον Εθνάρχη ο οποίος επέστρεφε στην Ελλάδα, μετά από περίπου 11 χρόνια.

«Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την εποχή της απελευθερώσεως» ακούγεται στο βίντεο που αποτυπώνει τις εικόνες της επιστροφής στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 24 Ιουλίου του 1974.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ