Η «βόμβα» του Ντ’Εστέν: Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ανατολής – Κακώς τη δεχθήκαμε στην Ευρώπη


Το γερμανικό περιοδικό Spiegel παρουσίασε το 2012 μια κοινή συνέντευξη του Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.

Σε αυτή τη συνέντευξη – συζήτηση, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα λάθη που έχουν γίνει, αλλά και πώς θα πρέπει να πορευτεί η ευρωπαϊκή οικογένεια στο μέλλον.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ήταν λάθος να δεχτούμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα απλά δεν ήταν έτοιμη. Η Ελλάδα είναι βασικά μια ανατολική χώρα. Χέμλουτ, θυμάμαι ότι είχες εκφράσει τον σκεπτικισμό σου προτού γίνει δεκτή η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981. Ήσουν σοφότερος από εμένα. Το Eurogroup δεν μπορεί να μεγαλώνει συνεχώς», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος άλλοτε ήταν ένθερμος υποστηρικτής της χώρας μας και της συμμετοχής της στην Ένωση.

Οι δύο άνδρες ταυτίστηκαν στο ότι η Ευρωζώνη θα βγει αλώβητη από την κρίση, ωστόσο επισημαίνουν πως δεν θα έπρεπε να γίνει καμία άλλη χώρα δεκτή πλην της Πολωνίας.

Ζισκάρ ντ’Εστέν και Χέλμουτ Σμιτ το 1979AP Photo

«Ήδη 17 χώρες είναι πάρα πολλές» είχε αναφέρει το 2012 Χέλμουτ Σμιτ σχετικά με την Ευρωζώνη (σ.σ. το ευρώ είναι σήμερα το επίσημο νόμισμα των 19 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ).

Ο Σμιτ είχε πει: «Όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, η ΕΕ είχε 12 κράτη μέλη. Και αυτά τα 12 κράτη έκαναν το λάθος να τους προσκαλέσουν όλους στην Ευρώπη να συμμετάσχουν, ακόμη και να γίνουν μέλη της νομισματικής ένωσης. Το νόμισμα δημιουργήθηκε μετά από 10 χρόνια. Τώρα, η ΕΕ έχει αυξηθεί σε 27 μέλη, η πλειοψηφία των οποίων αποφάσισε να υιοθετήσει το ευρώ. Ήταν λάθος να προσκαλέσεις 27 χώρες και στη συνέχεια να δεχτείς 16 ή 17 από αυτές» (σ.σ. στην ευρωζώνη).

Στην συνέχεια ο πρώην καγκελάριος τόνισε την ανάγκη η Ευρωζώνη να είναι «μίας ταχύτητας» προκειμένου να οδηγηθεί στο μέλλον σε μία ομοσπονδία τύπου Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ», είχε συμπληρώσει, ενώ τόνισε πως εάν δεν μπορούμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που απορρέουν από την συμμετοχή στο κοινό νόμισμα, τότε να αποχωρήσουμε μόνοι μας… «Όταν είσαι μέλος κάποιας ομάδας πρέπει να μάθεις να παίζεις με τους κανόνες», κατέληξε.

Πηγή: spiegel.de

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ