Άσκηση Διατροφή: Πώς να πετυχαίνετε τους στόχους σας χωρίς περαιτέρω κούραση


Άσκηση Διατροφή: Προσπαθούμε τόσο σκληρά να μη χάσουμε τη γυμναστική μας, θέλοντας πάντα να βελτιωνόμαστε και να φτάνουμε τους στόχους μας. Και είναι πιθανότερο να σκεφτόμαστε πολύ περισσότερο τι τρώμε πριν την άσκηση παρά τι τρώμε μετά. Αλλά η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών στοιχείων μετά την άσκηση είναι πολύ σημαντική.

Η διατροφή μετά την άσκηση είναι σημαντική

Όταν γυμναζόμαστε, οι μύες μας καταναλώνουν τις αποθήκες γλυκογόνου ως καύσιμο. Μετά την άσκηση, το σώμα μας προσπαθεί να ξαναγεμίσει αυτά τα αποθέματα και να αναπτύξει ξανά τις μυϊκές πρωτεΐνες. Γι’ αυτό, χρειάζεται να τρώμε σωστά μετά την άσκηση.

Ο χρόνος έχει σημασία

Η ικανότητα του οργανισμού μας να ξαναχτίσει γλυκογόνο και πρωτεΐνη ενδυναμώνεται μετά την άσκηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, συστήνεται να καταναλώνουμε έναν συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης όσο πιο σύντομα μπορούμε μετά την άσκηση.

Αν και η ώρα δεν χρειάζεται να είναι ακριβής, πολλοί ειδικοί συστήνουν να τρώμε μέσα στα 45 λεπτά μετά την άσκηση. Για την ακρίβεια, θεωρείται ότι η καθυστέρηση της κατανάλωσης υδατανθράκων κατά 2 ώρες μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σύνθεσης γλυκογόνου κατά 50%. Εντούτοις, αν καταναλώνετε ένα γεύμα πριν τη άσκηση, είναι πιθανό τα οφέλη να εφαρμόζονται και μετά την προπόνηση.

Ποιες τροφές καταναλώνουμε μετά την άσκηση

Υδατάνθρακες

– Γλυκοπατάτες

– Σοκολατούχο γάλα

– Κινόα

– Φρούτα (ανανάς, κόκκινα φρούτα, μπανάνα, ακτινίδιο)

– Κέικ ρυζιού

– Ρύζι

– Βρώμη

– Πατάτες

– Ζυμαρικά

– Σκούρα, φυλλώδη, πράσινα λαχανικά

Πρωτεΐνη

– Σκόνη πρωτεΐνης

– Αυγά

– Γιαούρτι (χωρίς επιπλέον συστατικά)

– Τυρί cottage

– Σολομός

– Κοτόπουλο

– Μπάρα πρωτεΐνης

– Τόνος

Λιπαρά

– Αβοκάντο

– Ξηροί καρποί

– Αποξηραμένα φρούτα (σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς)

Νερό

Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού πριν και μετά την άσκηση. Όταν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, αυτό διασφαλίζει το μέγιστο εσωτερικό περιβάλλον για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, χάνουμε νερό και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα. Η αναπλήρωσή τους μετά από άσκηση βοηθά στην ανάρρωση και στην αύξηση της επίδοσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ