Κορoνοϊός: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Όλες οι λεπτομέρειες


Κορoνοϊός: Σε επιφυλακή βρίσκονται όλα τα εμβολιαστικά κέντρα – Οι πρώτες δόσεις τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, δηλώνει ο Στέλιος Πέτσας

«Προ των πυλών» είναι τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό, καθώς τα περιμένουμε το 2021, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες και το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι οι πρώτες δόσεις θα φθάσουν τον πρώτο μήνα του νέου έτους στη χώρα μας.

«Στα κόκκινα» λοιπόν είναι οι διεργασίες για την προετοιμασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να είναι έτοιμο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου COVID-19.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, καθώς και από υπουργούς, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν κινδυνεύουν από τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία για πρώτη φορά αξιοποιούν τη μέθοδο mRNA.

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, από αρνητές του νέου εμβολίου για τον κορονοϊο, με γνώμονα τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει. Ωστόσο, τα σενάρια αυτά τα έχουν διαψεύσει κάθετα όλοι οι ειδικοί επιστήμονες. Τονίζουν μάλιστα ότι η μέθοδος του mRNA δεν είναι καινούρια καθώς μελετάται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Μάλιστα στην όλη διαδικασία των εμβολιασμών αναμένεται να συμμετάσχουν ειδικά το πρώτο διάστημα και επώνυμοι της χώρας μας, ώστε να εξανεμιστούν οι αμφιβολίες των πολιτών.

Όπως δήλωσε και κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιδημία ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Ετοιμασίες για την υποδοχή των εμβολίων

Υπενθυμίζεται ότι για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και είμαστε σε διαδικασία παραλαβής συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που φυσικά ήδη γνωρίζουν τη διαδικασία εμβολιασμού. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο εφόσον πρόκειται για νέα εμβόλια να γίνει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την προσεκτική λήψη σύντομου ιστορικού από τους πολίτες αλλά και την παροχή συμβουλών στους εμβολιαζόμενους ως προς τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Από τις 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με έξι εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sanofi/GSK, Moderna, Johnson & Johnson, CureVac) και διαπραγματεύεται επίσης με τη Novavax, οι πρώτες περίπου 1.000.000 δόσεις αναμένεται να έχουν παραληφθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου 2021 ώστε να ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός.

Οι ευπαθείς ομάδες

Μετά τους υγειονομικούς, σειρά για εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα οι εμβολιασμοί θα αφορούν σε άτομα άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα

Στις δομές φιλοξενίας αναμένεται μάλιστα να μεταβεί στους χώρους εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικά συνεργεία για να πραγματοποιήσουν επί τόπου το εμβόλιο. Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας αναμένεται να εμβολιασθούν εντός των δομών.

Με ραντεβού

Σύμφωνα με το σχέδιο για τους εμβολιασμούς, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με sms είτε τηλεφωνικά είτε και μέσα από το διαδίκτυο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ