Ελληνοτουρκικά: «Άσφαιρα τα πυρά των ΗΠΑ κατά Ερντογάν – Η περίοδος είναι επικίνδυνη»

«Θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να διαβάζουμε καλύτερα την Τουρκία διότι ο Ερντογάν μπορεί κάποια στιγμή, είτε για βιολογικούς λόγους είτε για πολιτικούς, να αποχωρήσει, ο ερντογανισμός όμως είναι βαθιά ριζωμένος πλέον στην Τουρκία και με αυτού του τύπου τη νέα Τουρκία, τη νέα φυσιογνωμία που της έχει προσδώσει ο Ερντογάν, θα έχουμε να κάνουμε όλοι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Όσο συντομότερα η Δύση συνειδητοποιήσει, όχι μόνο τα επίχειρα των δικών της επιλογών αλλά και το ποια είναι Τουρκία, τόσο αποτελεσματικότερη ενδέχεται να είναι η πολιτική απέναντί της», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι παραμένει επικίνδυνη η περίοδος που διανύουμε, ο κ. Φίλης απάντησε: «Η περίοδος είναι επικίνδυνη και οπωσδήποτε όσο δεν βρίσκει συνολικά ο δυτικός κόσμος τα πατήματά του… Αλλά το κυριότερο δεν έχει βρει το μείγμα εκείνο της πολιτικής το οποίο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην Τουρκία. Οπότε πηγαίνουμε με την πεπατημένη παλαιότερων ετών, ας πούμε του κατευνασμού…».

«Αν δει κανείς τι έχει κάνει η Τουρκία τους τελευταίους 14 μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του ’19 όταν έκανε την τρίτη εισβολή στη Συρία μέχρι και σήμερα και το δούμε υπό ένα πρίσμα ενός αντικειμενικού παρατηρητή θα φρίξουμε. Έχει μπει στη Συρία, έχει παραβιάσει συστηματικά το εμπάργκο του ΟΗΕ όπλων σε σχέση με τη Λιβύη, έχει στείλει στη Λιβύη τζιχαντιστικά στοιχεία, έχει εμπλακεί στον Καύκασο και έχει στείλει και εκεί στοιχεία εξτρεμιστικά. Παραβιάζει συστηματικά την Κυπριακή ΑΟΖ και με πλωτό γεωτρύπανο, το Ορούτς Ρεις από τον Ιούλιο του ’20 βρίσκεται εντός διαφιλονικούμενων μεν νερών ωστόσο συνιστά παραβίαση αυτό που κάνει η Τουρκία του δίκαιου της θάλασσας καθότι σε μη οριοθετημένη περιοχή αυτό διεξάγει έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να πω για τις επιθέσεις του Ερντογάν απέναντι στη Γαλλία, για τις επιθέσεις απέναντι στη Γερμανία, αυτές απέναντι στην Ολλανδία, απέναντι στη Δύση που είναι παρηκμασμένη έναντι μιας Ανατολής η οποία αναδεικνύεται και την οποία εκφράζει ο Ερντογάν μέσω του Σουνιτικού Ισλάμ; Είναι τόσα πολλά που αν κανείς μπορούσε να απομονώσει την περίοδο αυτή και να δει την Τουρκία υπό ένα πρίσμα ιστορικό αν μη τι άλλο θα έλεγε ‘’μα καλά αυτούς τους 15 μήνες τι έκαναν οι εταίροι;’’», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

«Ο Πομπέο έριξε άσφαιρα πυρά στο ΝΑΤΟ γιατί ναι μεν ικανοποίησε ηθικά εμένα και όλους μας με όλα αυτά που είπε για την Τουρκία, αλλά το ερώτημα είναι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας και να την επαναφέρουν και δεν τα κατάφεραν ή δεν το προσπάθησαν καν;», διερωτήθηκε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ