Χρόνια θλίψη: Οι τρεις πεποιθήσεις που σε κάνουν να υποφέρεις


Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Psychology», τα αντιπαραγωγικά πρότυπα σκέψης που σχετίζονται με τη φύση της ευτυχίας τείνουν να έχουν τρεις μορφές:

• Μηδενιστική οπτική: Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής σύγκρισης για την ευτυχία, το οποίο μεταφράζεται ως εξής: “Είμαι χαρούμενος μόνο στο βαθμό που είμαι πιο ευτυχισμένος από εσάς”, το οποίο μπορεί να κάνει την ευτυχία να φαίνεται σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή να χτίζει τη λογική: «Κερδίζω όταν χάνεις».

• Γενετική προδιάθεση: Υπάρχει ένα γενετικό συστατικό της ευτυχίας, το οποίο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αναρωτηθούν γιατί προσπαθούν ακόμη και για να βελτιώσουν την ευτυχία τους.

• Το κυνήγι της ευτυχίας ως αυτοκαταστροφικός κύκλος: Μερικοί πιστεύουν ότι το κυνήγι της ευτυχίας είναι πιο απογοητευτικό από την ανταμοιβή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και άλλες ακούσιες αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Ευτυχώς, η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι πεποιθήσεις είναι τόσο ψευδείς όσο και αντιπαραγωγικές. Η ευτυχία δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Αντιθέτως, είναι κοινωνικά μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι «περισσότερη ευτυχία για εσάς μεταφράζεται σε περισσότερη ευτυχία για εμένα».

Επιπλέον, ναι μεν μπορεί να υπάρχει ένα γενετικό συστατικό για την ευτυχία, όμως υπάρχει επίσης κι ένα μεγάλο ποσοστό, που αφορά στο περιβάλλον μας.

Ενώ, το να αισθάνεται κανείς το κυνήγι της ευτυχίας με αυτοκαταστροφική τάση, σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο πιθανά σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Αυτό που τελικά ισχύει, σύμφωνα με έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι ότι η ευτυχία είναι μια δυναμική και μεταβαλλόμενη ψυχολογική κατάσταση, καθώς πρόκεται για την ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, η οποία προέρχεται από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Συνεπώς, δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, παρά μόνο στιγμές ευτυχίας.

Όσον αφορά στην επιστήμη της ψυχολογίας, η ευτυχία εξετάζεται από ψυχολόγους της λεγόμενης ανθρωπιστικής σχολής, όπως ο Άμπρααμ Μάσλοου, αλλά και από τον κλάδο της λεγόμενης θετικής ψυχολογίας, η οποία εξετάζει τις θετικές όψεις της ψυχολογίας του υγιούς υποκειμένου, σε αντίθεση με τους πιο παραδοσιακούς κλάδους της ψυχολογίας, οι οποίοι εξετάζουν τις ψυχικές παθήσεις και διαταραχές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ