Φροντίδα Ηλικιωμένων: Tips για αποτελεσματική φροντίδα


Ακόμα κι αν δεν είστε φροντιστής προς το παρόν, οι πιθανότητες είναι ότι θα βρεθείτε κάποια μέρα σε αυτό τον ρόλο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου ένας στους πέντε ενήλικες παρέχει μη αμειβόμενη υποστηρικτική φροντίδα σε κάποιον που αγαπούν – έναν ηλικιωμένο γονέα, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα παιδί με αναπηρία ή έναν σύζυγο, έναν σύντροφο ή έναν φίλο με ασθένεια. 

1. Αφήστε τον ασθενή να οδηγήσει. Οι επαγγελματίες φροντιστές μιλούν με συνέπεια για τη σημασία της αυτονομίας για αυτόν που λαμβάνει φροντίδα. Συμπεριλάβετε το άτομο στις αποφάσεις περίθαλψης όποτε είναι δυνατόν. Βεβαιωθείτε ότι οι γιατροί δεν μιλούν σαν ο ασθενής να μην βρίσκεται στο δωμάτιο.

2. Εστίαση στην άνεση. Αφήστε την άνεση, τη χαρά και την ευχαρίστηση να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές σας. Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε. Μεγάλη είναι η σημασία των μικρών στιγμών της κοινής χαράς – να ακούτε μουσική swing ή ένα αγαπημένο crooner, να παίζετε παιχνίδια με κάρτες και να πηγαίνετε για παγωτό.

3. Ακούστε τους ειδικούς. Βρείτε ειδικούς για να σας συμβουλέψουν και ακούστε τους. Εξοπλίστε τον εαυτό σας με πληροφορίες από οργανισμούς φροντίδας και ομάδες υποστήριξης. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. Αγνοήστε τις περισσότερες από τις ανεπιθύμητες συμβουλές που ενδέχεται να λάβετε.

4. Μιλήστε με άλλους φροντιστές. Οι ομάδες υποστήριξης θα είναι ένας από τους καλύτερους συμπαραστάτες σας.

5. Φροντίστε τον εαυτό σας. Ακόμα και διαλείμματα πέντε και 10 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν. Δοκιμάστε να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, να κατεβάσετε μια εφαρμογή διαλογισμού ή να κάνετε έξι λεπτά προπόνηση για να ανανεώσετε το μυαλό και το σώμα σας. Χρησιμοποιείτε υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων με άλλους φροντιστές στο σπίτι από καιρό σε καιρό, ώστε να μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα. Βάλτε φίλους να βοηθήσουν και οι ίδιοι, ακόμα κι αν είναι μόνο για να ολοκληρώσετε τα μαλλιά σας. Η άσκηση, ο ύπνος και η κατανάλωση θρεπτικών τροφών σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σας κάνουν καλύτερο φροντιστή για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

6. Αποφύγετε την ενοχή. Η ενοχή είναι ένα συνηθισμένο θέμα εδώ, αλλά οι έμπειροι φροντιστές λένε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα όρια σου, να εξασκείς την ευσπλαχνία, να ζητάς βοήθεια και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι η εργασία που κάνεις είναι δύσκολη και σημαντική.


ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ