Συνταγές Χριστούγεννα: 2 πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε για τραπέζι τις γιορτές


Συνταγές Χριστούγεννα: Σούπα βελουτέ με κάστανα

Υλικά

400 γρ βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα

2 κύβοι ζωμό κοτόπουλου

100 γρ καθαρισμένη και περασμένη στον τρίφτη πατάτα

Λίγο φρέσκο μαϊντανό

Λίγο φρέσκο θυμάρι

1-2 φύλλα δάφνη

200 γρ γιαούρτι στραγγιστό

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση: Βράστε 1,5 λίτρο νερό με τους κύβους από ζωμό κοτόπουλου σε μέτρια κατσαρόλα. Φτιάξτε ένα ματσάκι με τα φρέσκα αρωματικά –δέστε τα με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο ή βάλτε τα σε ένα πουγκί από τούλι. Προσθέστε τα κάστανα, την τριμμένη πατάτα και το ματσάκι με τα αρωματικά και βράστε για μισή περίπου ώρα. Αφαιρέστε τα αρωματικά. Περάστε τη σούπα από το μπλέντερ και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρεται με γαρνιτούρα γιαουρτιού και φρέσκο μαϊντανό.

Τάρτα με μανιτάρια

Υλικά:

500 γρ. αλμυρή ζύμη για τάρτα, προψημένη

400 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες

30 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε φέτες

10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

130 γρ. κρέμα γάλακτος

40 γρ. γιαούρτι

80 γρ. κρόκους αυγών

Αλάτι και μαύρο πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, για 15 λεπτά περίπου. Προσθέστε τα μανιτάρια, αλατίστε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Αποσύρετε από το τηγάνι, προσθέτετε το θυμάρι και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια μπασίνα βάζετε τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Στρώστε ομοιόμορφα το μείγμα των μανιταριών και των πράσων στη βάση της προψημένης τάρτας και περιχύστε με το μείγμα της κρέμας.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 40 με 45 λεπτά περίπου. Για να είστε σίγουροι, βάλτε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό, η τάρτα είναι έτοιμη.

Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίζει να «αρπάζει», καλύψτε τις άκρες με αλουμινόχαρτο.

Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνετε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν την κόψετε.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ