Τρία και ένα πράγματα που γίνονται στη χώρα σου και δεν τα ξέρεις!


Eίναι πολλά αυτά που γίνονται στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας και δεν φτάνουν ποτέ στα αυτιά μας. Δράσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες που μάς αφορούν, που μάς δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι αλλά και να κάνουμε την κατάσταση γύρω μας λίγο πιο ευχάριστη και δίκαιη για όλες και όλους.

Τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό γίνονται πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεσαι!

Στην κοινότητα

Στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Κολωνού, σε έναν χώρο ξεχωριστό μπορείς να έχεις δωρεάν πρόσβαση σε σύμβουλο εύρεσης εργασίας, δικηγόρο, λογιστή αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αγγλικά, ελληνικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και να συμμετέχουν σε καινοτόμα προγράμματα όπως ρομποτική, θεατροπαιδαγωγικά και μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Λίγο πιο βόρεια στον χάρτη, στη Θεσσαλονίκη, δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις νέες και τους νέους έρχονται να ενισχύσουν τη φωνή τους και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους.

Στην κοινωνία

Η κοινωνία μας είναι ο μικρόκοσμος στον οποίο ζούμε. Αν σε κάθε γωνιά του πλανήτη βελτιώσουμε την τοπική κοινωνία, ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος. Πώς όμως μπορούμε να γίνουμε κομμάτι αυτής της αλλαγής προς το καλύτερο; Πώς οι ίδιοι μπορούμε να συνταχθούμε για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι ζωές ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα μας, γύρω μας; Μέσα από εκστρατείες και καμπάνιες που σκοπό έχουν να ασκήσουν πίεση σε εκείνες και εκείνους που παίρνουν αποφάσεις και να αλλάξουν πολιτικές και νομοθεσίες που διαιωνίζουν τη φτώχεια και την αδικία. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ανθρώπων, των δικαιωμάτων των γυναικών, η ένταξη των μεταναστών και προσφύγων και η λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή είναι μερικοί μόνο τομείς που μπορούμε να ενισχύσουμε με τη φωνή μας και τη δράση μας.

Στην εκπαίδευση

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Μέσω αυτού η εκπαιδευτική κοινότητα έχει πρόσβαση σε προγράμματα, εκπαιδευτικό υλικό, σεμινάρια και εργαλεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και τελικό στόχο την κινητοποίησή τους. Στη συνέχεια οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες αναλαμβάνουν δράση εντός και εκτός τάξης για έναν κόσμο καλύτερο με ίσα δικαιώματα! Αν είσαι εκπαιδευτικός ή μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας και θες να βρεις δημιουργικούς τρόπους να φέρεις τον κόσμο κοντά στους μαθητές και στις μαθήτριές σου, σίγουρα σε αφορά!

Και ναι, η αλήθεια είναι ότι αν θες να είσαι μέρος σε κάποιο από αυτά ή σε όλα από αυτά μπορείς. Πώς; Μέσω του εθελοντισμού! Οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε στον κόσμο χρειάζονται την κινητοποίηση όλων μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη έναν κόσμο πιο δίκαιο για όλες και για όλους. Αν θες λοιπόν να μάθεις περισσότερα για όλα τα παραπάνω, αν σε ενδιαφέρει να συμμετάσχεις σε κάποιο από τα προγράμματα που αναφέρθηκαν, ή να υποστηρίξεις στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αποκτήσεις νέα εργαλεία και πολύτιμες εμπειρίες, μπες στο elamazi.actionaid.gr/ και μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις ώστε αυτός ο κόσμος να γίνει πιο δίκαιος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ