Κρούσματα σήμερα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δείχνει την «επόμενη» μέρα για την άρση του lockdown


Κρούσματα σήμεραΑγωνία για την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αφού οι αριθμοί που θα ανακοινωθούν θα «δείξουν»  την «επόμενη» μέρα για την άρση του lockdown. Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι για άλλη μια φορά τη Δευτέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει ότι 622 συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη με τον κορονοϊό στις ΜΕΘ.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν είναι αυτή που περίμεναν οι ειδικοί.

Χθες, Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.882 νέα κρούσματα και 100 θανάτους ασθενών με Covid-19.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή 428 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, 334 στην Αττική, 121 στη Λάρισα, 110 στην Πιερία, 76 στις Σέρρες και 75 στη Δράμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι παράγοντες εξαιτίας των οποίων η επιδημία επιμένει στην Ελλάδα είναι:

  • Οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις
  • Τα πιο ήπια περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε σχέση με την άνοιξη και το πρώτο lockdown
  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες
  • Η κόπωση του πληθυσμού

«Τον Οκτώβριο είχαμε πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν ξεκίνησε το lockdown μπήκαμε στο σπίτι μαζί με τον ιό και η διασπορά συνεχίστηκε μέσα στην οικογένεια» εξηγεί στην Καθημερινή ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Σχολεία: Οι εισηγήσεις των ειδικών

Σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε η τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό και η Ειδική Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων κατέθεσε στον πρωθυπουργό προτάσεις για τον τρόπο επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για μετά τις γιορτές.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε μιλώντας στο Newsbomb.grσχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, πως «με βάση τα νούμερα τα οποία έχουμε αυτές τις ημέρες και αυτά που πιθανόν θα ακολουθήσουν τις επόμενες, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων. Τα κρούσματα δεν μειώνονται όσο θα θέλαμε ή όσο πιστεύαμε ότι θα μειωθούν, επομένως δεν είναι η ώρα να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια, χωρίς ωστόσο να δώσει το χρονικό ορίζοντα που θα συμβεί.

Όπως είπε, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας.

Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα

Τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη έμπαινε στη γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας, με εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, προκύπτει μεταξύ των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο σχετικό διάγραμμα, που αποτυπώνει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης, παρατηρείται πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες – από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου – έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις πιο προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου.

«Πολύ εύκολα η τάση μπορεί να γίνει ξανά εκθετικά αυξητική»

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Έχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το ‘Αμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας την κρισιμότητα των δεδομένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ