Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικό το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης


Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, παρατηρείται πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες, δηλαδή από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις, πριν από αυτές, προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών, δηλαδή από τις 16 έως τις 23 Νοεμβρίου, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό διάγραμμα, το οποίο παρουσιάζει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Έχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Επιπλέον, ο κύριος Θόδωρος Καραπάντσιος, καθηγητής Χημείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, εξηγώντας εν συνέχεια, την κρισιμότητα των ευρημάτων, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όπου η αξιοπιστία στις μετρήσεις είναι καθοριστική. Ο υπολογιστικός εξορθολογισμός που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ στις μετρήσεις, με βάση 24 περιβαλλοντικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, αυξάνει κατά μια τάξη μεγέθους την ακρίβεια στον προσδιορισμό του ιικού φορτίου. Αυτό καθιστά τις μετρήσεις μας αξιόπιστο εργαλείο διάγνωσης της διασποράς του ιού και πολύτιμη βοήθεια στη λήψη αποφάσεων. Αυτές τις κρίσιμες ώρες το περιθώριο λάθους πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ