Προτάσεις Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Οι ανάγκες για ανακουφιστική φροντίδα αυξάνουν


Καθώς ο πληθυσμός παγκοσμίως γηράσκει, οι ανάγκες για ανακουφιστική φροντίδα αυξάνουν. Σύμφωνα με μελέτες, περισσότεροι από 61 εκατομμύρια ασθενείς και οι οικογένειές τους χρήζουν αντίστοιχης φροντίδας παγκοσμίως.

Όσον αφορά στη χώρα μας, οι σχετικές παροχές υγείας κρίνονται αποσπασματικές τόσο σε σχέση με το εύρος των υπηρεσιών, όσο και τη χρηματοδότησή τους από το κράτος. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες, όπου οι εξειδικευμένες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας είναι ανεπαρκείς και συνήθως παρέχονται από ΜΚΟ σε εξωτερικούς ασθενείς ή κατ’ οίκον, και μάλιστα σε περιορισμένο βαθμό, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Επιπλέον, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας υπερβαίνει τις 135.000 ετησίως, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες. Δεδομένου λοιπόν, ότι σήμερα λειτουργούν μόνο τρεις πάροχοι σε ολόκληρη τη χώρα, οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας θεωρούνται εξαιρετικά περιορισμένες και μακράν των προδιαγραφών των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος:

Διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου για τη δημιουργία και λειτουργία υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων.

Συγκρότηση και λειτουργία των απαραίτητων υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με αναγνωρισμένες προδιαγραφές.

Δημιουργία μια άρτια εκπαιδευμένης δεξαμενής επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα ανακουφιστικής φροντίδας, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς που τις έχουν ανάγκη.

Προαγωγή της έρευνας για τη βελτίωση του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της αξιολόγησης των υπηρεσιών.

Ευαισθητοποίηση των οικογενειών, των φροντιστών και της κοινωνίας αναφορικά με τη σημασία παροχής άρτιων υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και διασφάλιση της αποτελεσματικής συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ