Η διατήρηση της φιλίας: Τρεις συμβουλές για να γίνετε καλύτεροι φίλοι

Συνήθως, οι γυναίκες όταν ερωτεύονται, σχεδιάζουν το γάμο τους και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, αφήνουν τους φίλους τους πιο πίσω. Ωστόσο, εστιάζοντας στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας, παραμελούμε το δίκτυο των φίλων μας, που όμως είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Και αυτό είναι μάλλον ένα μεγάλο λάθος.

Έχετε φίλους στους οποίους μπορείτε να βασίζεστε; Εάν ναι, τότε είστε πραγματικά ευλογημένοι. Η φιλία και η επακόλουθη κοινωνική υποστήριξη, αποτελούν βασικό παράγοντα για την ψυχική υγεία, τη σωματική υγεία και τη μακροζωία. Μάλιστα μία διάσημη μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων, διαπίστωσε ότι ο καλύτερος δείκτης της ευτυχίας και της σωματικής υγείας στα γηρατειά δεν ήταν ο πλούτος ή η επιτυχία ή η κατάσταση της χοληστερόλης, αλλά μάλλον η ποιότητα των σχέσεων των ανθρώπων.

Ακολουθούν τρεις συμβουλές ώστε να καταφέρετε να διατηρήσετε τις φιλικές σχέσεις που δημιουργείτε:

Πρώτον, επιλέξτε τους φίλους σας με σοφία και σύνεση: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς σας κάνει να αισθάνεστε ένα άτομο. Είναι καλοί ακροατές; Δείχνουν ενσυναίσθηση όταν τους μιλάτε; Αισθάνεστε ασφαλείς να τους ανοιχτείτε; Σας ανοίγονται οι ίδιοι; Θυμούνται τι τους λέτε και σας ρωτούν αργότερα; Είναι εκεί όταν πονάτε; Αναζητήστε αξιόπιστους ανθρώπους που δείχνουν ενσυναίσθηση, φροντίδα και συναισθηματική αμοιβαιότητα.

Δεύτερον, δώστε ενέργεια στους φίλους σας. Οι σχέσεις δε χτίζονται και ούτε διαρκούν εν κενώ. Εάν θέλετε μια ουσιαστική, μακροχρόνια σχέση, θα πρέπει να καταβάλλετε προσπάθεια, χρόνο και δέσμευση. Και αυτό σίγουρα δε θα είναι πάντα διασκεδαστικό.

Τρίτον, η μακροχρόνια φιλία απαιτεί αμοιβαία δέσμευση. Είναι εύκολο να συνδεθείτε με τους φίλους σας στην αρχή, όταν για παράδειγμα και οι δύο λατρεύετε να παρακολουθείτε αυτό το μάθημα γιόγκα, ή να τραγουδάτε μαζί. Ξέρετε ότι θα συναντιέστε κάθε εβδομάδα. Το δύσκολο είναι να διατηρηθεί η σχέση μόλις τελειώσουν αυτά τα γεγονότα που σας ένωσαν και σας έφεραν κοντά. Δε θα είστε μαζί στο Πανεπιστήμιο για πάντα. Μπορεί και να αλλάξετε γειτονιά ή πόλη. Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη σύνδεση μεταξύ σας; Να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να διατηρείτε τακτική επαφή με ένα φίλο για να διατηρηθεί η σχέση. Έτσι, μια καλή ιδέα που μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό είναι να δημιουργήσετε μια κοινή ρουτίνα μαζί.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ