Τρίτο κύμα κορωνοϊού: Ο Χρηστάκης προβλέπει πως θα είναι ηπιότερο λόγω εμβολίων


Ο διάσημος καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης εκτίμησε ότι εάν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, μέσα σε έναν περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωσή του, ενώ σχολίασε ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες.

Επεσήμανε δε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.
Στη συνέχεια πέρασε σε μία πρόβλψη για το χειμώνα του 2021, λέγοντας ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, το οποίο θα είναι ηπιότερο λόγω των εμβολιασμών, που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.

Όσον αφορά το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με τον κύριο Χρηστάκη, διαφαίνεται πως θα είναι δυνατό να τονωθεί ο τουρισμός περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι του 2020, αν και δε θα ακουμπήσει τα επίπεδα του καλοκαιριού του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2019.
Την άποψή του αυτή, όπως ανέφερε, μετέφερε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης εκτίμησε ότι το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν έπαιξε ρόλο στην πυροδότηση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, καθώς πρόκειται για κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει καλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά της και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ για τους θανάτους από Covid-19 της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περίπου 100 την ημέρα, επεσήμανε ότι η χώρα μας συγκριτικά με άλλες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία ή η Πορτογαλία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τους πολίτες κυρίως, εξαρτάται, αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα, όπως και στο πρώτο κύμα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ