Δώρο Χριστουγέννων 2020: Αναλυτικά ημερομηνίες και ποσά -Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή


Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πόσα θα πάρουν οι εργαζόμενοι και πότε – Σε 2 ταχύτητες οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή – Αναλυτικά ημερομηνίες και ποσά

Σε δύο δόσεις θα πάρουν το δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή εργασίας τον μήνα Δεκέμβριο.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι εργαζόμενοι το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που δούλεψαν από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που έχουν χρονικό διάστημα αναστολών εντός του επίμαχου 8μηνου (1η Μαΐου – 31 Δεκεμβρίου) αναμένεται να λάβουν την ίδια μέρα, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, από το κράτος την αναλογία για το χρονικό διάστημα της αναστολής, από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Δηλαδή, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τα επτά όγδοα, ήτοι το 87,5%, της αναλογίας του δώρου επί των αναστολών κι αυτό εφόσον έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου.

Αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν βγει αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του Δώρου εντός Ιανουαρίου – έως τις 15 Ιανουαρίου . Αυτή θα είναι η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους.

Αυτό συμβαίνει γιατί έως την πληρωμή του Δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή υπάρχει το τμήμα του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους εργατολόγους «όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα αναστολής εργασίας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του δώρου Χριστουγέννων για τον εργαζόμενο».

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του Δώρου Χριστουγέννων για το σύνολο των εργαζομένων
Ομάδα 1η

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τεθεί καθόλου σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα πάρουν το δώρο με τις ισχύουσες προϋποθέσεις, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια ,μέχρι 21/12. Ένας ολόκληρος μισθός θα πληρωθεί από τους εργοδότες, με βάση υπολογισμού τα ημερομίσθια που έχει κάνει ο εργαζόμενος, από την 1.5.2020-31.12.2020.

Ομάδα 2η

Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή λίγους μόνο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown

Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρξουν μικρές κυρίως μειώσεις, ανάλογα με το διάστημα τις αναστολής σύμβασης εργασίας.

Ομάδα 3η

Εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ξανά από το Νοέμβριο και μετά και κυρίως μετά το 2ο lockdown.

Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι θα δουν το δώρο για τους προηγούμενους μήνες να υπολογίζεται όχι επί του ονομαστικού τους μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ για τους μήνες προ Νοεμβρίου και επί των 800 ευρώ, για τον μήνα Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, οι ίδιοι εργαζόμενοι θα δουν την αναλογία του δώρου για το μήνα Δεκέμβριο να υπολογίζεται και πάλι επί του επιδόματος των 534 ευρώ που επανέρχεται, φυσικά ανάλογα με τις ημέρες που θα βρεθούν σε αναστολή σύμβασης.

Ομάδα 4η

Η τελευταία ομάδα εργαζομένων βρίσκεται κυριολεκτικά… στον αέρα αυτή τη στιγμή καθώς προκύπτει ένα βασικό θέμα με βάση την παράταση ισχύος του lockdown για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μέσα στο μήνα Δεκέμβριο. Πως θα υπολογίσει το κράτος την κρατική συμμετοχή στο δώρο τη στιγμή, που δεν γνωρίζει ούτε πόσοι εργαζόμενοι θα μείνουν σε αναστολή ούτε για πόσο χρονικό διάστημα;

Το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή λέει ότι οι εργαζόμενοι που εντός του διαστήματος μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ής Νοεμβρίου βρίσκονταν σε αναστολή, θα λάβουν την ίδια μέρα, από το δημόσιο, την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το χρονικό αυτό διάστημα.

Για το μήνα Δεκέμβριο όμως, λόγω της απρόβλεπτης πανδημίας, ο υπολογισμός δεν είναι δυνατόν να γίνει, οπότε η κρατική συμμετοχή πάει για Γενάρη ανάλογα με την λήξη της καραντίνας.

Ερωτηματικό παραμένει αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει την κρατική συμμετοχή στο Δώρο σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε κλειστές επιχειρήσεις με την έννοια ότι η καραντίνα ίσως επεκταθεί (πχ μπαρ, καφέ) και μετά τις 21/12/2020, οπότε τα δεδομένα, θα προκύψουν αρκετές ημέρες αργότερα.

Ομάδα 5η

Δυστυχώς θα υπάρξουν και ακραίες περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν μπει και παραμένουν σε αναστολή από το Μάιο μέχρι σήμερα, πχ αεροπορικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα δουν και τις μεγαλύτερες μειώσεις στο δώρο.

Ειδικά οι υψηλόμισθοι θα δουν μεγάλο «ψαλίδι» στο Δώρο Χριστουγέννων αφού το δώρο θα είναι στις περιπτώσεις αυτές λίγο περισσότερο από τα 550 ευρώ.

Ελάχιστα Ευνοημένοι θα είναι όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση που θα δουν μικρές αυξήσεις.

Ομάδα 6η

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η πληρωμή για το δώρο Χριστουγέννων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ενώ παράλληλα την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί και η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πληρωμές θα γίνουν αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τα ποσά
Υπολογίστε το ποσό που δικαιούστε

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται:

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους και έως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους δυόμισι μήνες οι απώλειες θα είναι ως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ, ως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Παραδείγματα

Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ σε αναστολή Μάιο, Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου θα πάρει:

  • 644 ευρώ από εργοδότη στις 21 Δεκεμβρίου
  • 169 ευρώ από το κράτος στις 21 Δεκεμβρίου
  • 45 ευρώ τον Ιανουάριο από το κράτος

– Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, (Μάϊος και Οκτώβριος) θα πάρει 911 ευρώ

  • 774 ευρώ από τον εργοδότη και
  • 137 ευρώ από το κράτος

– Εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα πάρει 1.221 ευρώ

  • 1.084 ευρώ από τον εργοδότη και
  • 137 ευρώ από το κράτος.

– Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ σε τρίμηνη αναστολή, θα πάρει 722 ευρώ

  • 515 ευρώ από τον εργοδότη και
  • 206 ευρώ από το κράτος.

– Εργαζόμενος με το ίδιο διάστημα αναστολής και μισθό 650 ευρώ, θα πάρει συνολικά 672 ευρώ

  • 503 ευρώ από τον εργοδότη και
  • 169 ευρώ από το κράτος.

δηλαδή περισσότερα από όσα θα λάμβανε σε νορμάλ συνθήκες, χωρίς να τεθεί σε αναστολή η σύμβασή του.

Στους «τυχερούς» είναι και όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μισθό χαμηλότερο των 534 ευρώ και το διάστημα Μαΐου- Δεκεμβρίου είχαν τεθεί σε αναστολή.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λάβουν το τμήμα του φετινού δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή, με βάση τον μισθό της αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ και όχι τον μισθό που λάμβαναν από τον εργοδότη τους.

Να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν μείωση όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης με την πρώτη καραντίνα που έληξε στις 30 Απριλίου, εκτός αν τους έπιασαν οι στοχευμένες αναστολές συμβάσεων που έγιναν από Μάιο και μετά σε διάφορους κλάδους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ