Ποιοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Τι ισχύει για τον Δεκέμβριο – Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ αφορούσε μόνο τον μήνα Νοέμβριο και όχι στον Δεκέμβριο.

Την δυνατότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει των ΚΑΔ να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή για όλο τον Δεκέμβριο δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Έως τριάντα (30) ημέρες κατ’ ανώτατο όριο και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020 μπορεί να επεκταθεί -καθώς το lockdown συνεχίζεται- το μέτρο των αναστολών συμβάσεων που καλύπτονται με την ειδική αποζημίωση για το μήνα Δεκέμβριο 2020.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε οι επιχειρήσεις δύνανται να θέσουν σε αναστολή σύμβασης για πρώτη φορά η εκ νέου τους εργαζόμενους (το σύνολο ή μέρος τους) που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει των ΚΑΔ που αναφέρονται μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Δεκέμβριο ενώ οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται και η προθεσμία δηλώσεων αναστολής σύμβασης για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές στο lockdown του Νοεμβρίου αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Για τον Νοέμβριο ισχύει η διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, που περιλαμβάνει 552 διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται πως αν ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβεί σε δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμεί να τροποποιήσει μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Επιπλέον, δήλωση δεν απαιτείται από τον εργαζόμενο ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή.

Επιπλέον 125 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι αναστολές συμβάσεων εργασίας παρατείνονται τις πρώτες επτά ημέρες του Δεκεμβρίου, λόγω της παράτασης του lockdown, καθώς η βάση για τον υπολογισμό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα είναι πάλι τα 534 ευρώ.

Ειδικά για τον Νοέμβριο, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων, η ειδική αποζημίωση υπολογίστηκε με ποσό βάσης τα 800 ευρώ για 30 ημέρες και ειδικά για τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν την ανακοίνωσή του, δηλαδή μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here