Κορονοϊός – Βρετανία: Την ερχόμενη εβδομάδα οι πρώτες χορηγήσεις του εμβολίου της Pfizer


Κορονοϊός: Η Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει την ερχόμενη εβδομάδα το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer κατά της Covid-19, καθιστώντας δόσεις του εμβολίου αρχικά διαθέσιμες στα νοσοκομεία προτού διανεμηθούν αποθέματα σε ιατρικές κλινικές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν την Τρίτη, με την βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις – αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων.

Περίπου 800.000 δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος, είπε το υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και οι δόσεις χαλάνε σε πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Η NHS της Αγγλίας έχει ενημερώσει γενικούς ιατρούς να είναι έτοιμοι να αρχίσουν να κάνουν εμβολιασμούς μέσω των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ομάδες τοπικών γιατρών θα λειτουργούν περισσότερα από 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η Βρετανία είναι από τα πρώτα κράτη που ξεκινά εμβολιασμούς εκτός του πλαισίου μιας κλινικής δοκιμής, αυξάνοντας τις ελπίδες να αντιστραφεί η πορεία στην μάχη ενάντια σε έναν ιό που έχει σκοτώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Η Ρωσία άρχισε χθες Σάββατο να διανέμει το εμβόλιο Sputnik V COVID-19 μέσω 70 κλινικών στη Μόσχα, αν και το εμβόλιο δεν έχει περάσει από τις τελικές δοκιμές.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ