Κορωνοϊός τεστ ακρίβεια: Αποτελεσματική χρήση κάμερας smartphone


Κορωνοϊός τεστ ακρίβεια: Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και της πλήρους επανέναρξης των κοινοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα είναι η διαθεσιμότητα μαζικών γρήγορων δοκιμών. Γνωρίζοντας ποιος έχει μολυνθεί θα παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την πιθανή εξάπλωση και την απειλή του ιού τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για τους πολίτες.

Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει συχνά να περιμένουν αρκετές μέρες για τα αποτελέσματά τους, ή ακόμα περισσότερο, όταν υπάρχει καθυστέρηση στην επεξεργασία εργαστηριακών δοκιμών. Και, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα μολυσμένα άτομα έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να μεταφέρουν και να εξαπλώσουν τον ιό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η ομάδα των Gladstone, UC Berkeley και UCSF έχει σκιαγραφήσει την τεχνολογία για μια δοκιμή με βάση το CRISPR για το COVID-19 που χρησιμοποιεί μια κάμερα smartphone για να παρέχει ακριβή αποτελέσματα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

“Ήταν επείγον έργο για την επιστημονική κοινότητα όχι μόνο να αυξήσει τις δοκιμές, αλλά και να παρέχει νέες επιλογές δοκιμών”, λέει η Melanie Ott, MD, Ph.D., διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας Gladstone και επικεφαλής της μελέτης. “Ο προσδιορισμός που αναπτύξαμε θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορες, χαμηλού κόστους δοκιμές για να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19.”

Η τεχνική σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον βιομηχανικό UC Berkeley, Daniel Fletcher, Ph.D., καθώς και με την Jennifer Doudna, Ph.D., που είναι ανώτερος ερευνητής στο Gladstone, καθηγητής στο UC Berkeley, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καινοτόμων Γονιδιωματικών, και ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes. Ο Ντούντα κέρδισε πρόσφατα το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 2020 για τη συν-ανακάλυψη της επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR-Cas, της τεχνολογίας στην οποία βασίζεται αυτό το έργο.

Το νέο διαγνωστικό τεστ όχι μόνο μπορεί να παράγει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά μετρά επίσης το ιικό φορτίο (ή τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί COVID-19) σε ένα δεδομένο δείγμα.

“Όταν συνδυάζεται με επαναλαμβανόμενες δοκιμές, η μέτρηση του ιικού φορτίου θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του εάν μια λοίμωξη αυξάνεται ή μειώνεται”, λέει ο Fletcher, ο επίσης ερευνητής του Chan Zuckerberg Biohub. «Η παρακολούθηση της πορείας της λοίμωξης ενός ασθενούς θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης να εκτιμήσουν το στάδιο της λοίμωξης και να προβλέψουν, σε πραγματικό χρόνο, πόσο καιρό απαιτείται για την ανάρρωση».

Μια απλούστερη δοκιμή μέσω άμεσης ανίχνευσης

Οι τρέχουσες δοκιμές COVID-19 χρησιμοποιούν μια μέθοδο που ονομάζεται ποσοτική PCR – το χρυσό πρότυπο των δοκιμών. Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα με τη χρήση αυτής της τεχνικής για τον έλεγχο SARS-CoV-2 είναι ότι απαιτεί DNA. Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός RNA, που σημαίνει ότι για να χρησιμοποιηθεί η προσέγγιση PCR, το ιικό RNA πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε DNA. Επιπλέον, αυτή η τεχνική βασίζεται σε μια χημική αντίδραση δύο σταδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθμίδας ενίσχυσης για να παρέχει αρκετό DNA ώστε να είναι ανιχνεύσιμο. Επομένως, οι τρέχουσες δοκιμές χρειάζονται συνήθως εκπαιδευμένους χρήστες, εξειδικευμένα αντιδραστήρια και δυσκίνητο εργαστηριακό εξοπλισμό, ο οποίος περιορίζει σοβαρά το σημείο όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί η δοκιμή και προκαλεί καθυστερήσεις στη λήψη αποτελεσμάτων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ