Ερντογάν: Βλέπει παντού εχθρούς – Η ΕΕ να μην μπαίνει μπροστά για Ελλάδα και Κύπρο στη Μεσόγειο

Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θυμήθηκε το διάλογο και το σεβασμό ο «σουλτάνος».

Τον πανικό του και την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων, αποδεικνύουν οι δηλώσεις και οι πρακτικές Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ δείχνει διατεθειμένη αυτή τη φορά να «σπάσει αυγά» για την Τουρκία, το αυτί του «σουλτάνου» δεν δείχνει να ιδρώνει και πολύ. Παράλληλα, αντί να δείξει σημάδια μετάνοιας και αλλαγής στάσης, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στις αήθης επιθέσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας σαφώς πως «η Αθήνα είναι αυτή που απειλεί και εισβάλλει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Στη διάρκεια βιντεομηνύματός του, σε workshop πανεπιστημίων της Τουρκίας με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες παρακολουθούν όσα γίνονται. Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις από την… εξέδρα. Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Είναι προφανές πως διάθεση για αποκλιμάκωση δεν έχει η Άγκυρα και αυτό το γνωρίζει καλά η Αθήνα που προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν μάλιστα, στην προσπάθειά του να… ζητιανέψει συμπόνοια από την ΕΕ και τις ΗΠΑ που επίσης ετοιμάζονται για κυρώσεις, ρίχνοντας ηχηρό χαστούκι στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία, θυμήθηκε τη λέξη σεβασμός.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τις λύσεις. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία αν θέλουμε μόνιμη λύση», είπε ο Ερντογάν που μόλις πριν μερικές ημέρες έδωσε εντολή απόσυρσης του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας στα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά το 2003. Διατηρούμε επίσης την ίδια συμβιβαστική στάση και σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία».

Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε πως η πρότασή του για μια σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. «Τους έχουμε προσκαλέσει και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Ελλάδας».

Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής τον Δεκέμβριο είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει ότι μπορεί να συμπεριφερθεί ως ενιαίο σύνολο και να ανασχέσει την απειλή που ονομάζεται Τουρκία. Η χλιαρή μέχρι σήμερα αντίδραση μερίδας ευρωπαϊκών κρατών στο βωμό των οικονομικών συναλλαγών δεν μπορεί να είναι εις βάρος της προκλητικότητας και της ασφάλειας των πολιτών. Μέχρι σήμερα ως Χώρα έχουμε καταφέρει (μετά και τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας) να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος και να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Κυρώσεις λοιπόν αυτή τη φορά πρέπει να υπάρξουν και να «πονέσουν» την γείτονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, το οποίο εκτός από βαρετό γίνεται και πολύ επικίνδυνο!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ