Covid-19 γάμος: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις διαπροσωπικές σχέσεις


Covid-19 γάμος: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που υπαγορεύουν τη σοβαρότητα των πανδημιών τόσο για την εξάπλωση της ασθένειας όσο και για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί, όπως άγχος, απομόνωση και αβεβαιότητα.

Μέσω μιας συνεχιζόμενης σειράς υποστηρικτών, η Ένωση Ψυχολογικής Επιστήμης (APS) διερευνά πολλούς από τους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει και να καταπολεμήσει συλλογικά την εξάπλωση του COVID-19. Κάθε υπόβαθρο παρουσιάζει τις αξιολογήσεις, την έρευνα και τις συστάσεις ενός διακεκριμένου θεματικού εμπειρογνώμονα στον τομέα της ψυχολογικής επιστήμης. Αυτό το περιεχόμενο δεν έχει υποβληθεί σε ξεχωριστή αξιολόγηση από ομότιμους και παρέχεται ως υπηρεσία στο κοινό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πανδημίας.

Ένα βασικό στοιχείο των στενών, εύρυθμων ρομαντικών σχέσεων είναι ότι τα άτομα θεωρούν τους συντρόφους τους ως αποδεκτούς, που ενδιαφέρονται για την ευημερία, την κατανόηση και την υποστήριξή τους. Δηλαδή, θεωρούν τους εταίρους τους ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Η παρουσία εξωτερικών παραγόντων—όπως η ανεργία, οι οικονομικές δυσκολίες και το εργατικό άγχος— δημιουργεί ένα πλαίσιο στο οποίο οι εταίροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες του άλλου. Όταν αντιμετωπίζουν εξωτερικό άγχος, τα άτομα είναι πιο πιθανό να επικοινωνούν με τρόπους που είναι υπερβολικά επικριτικοί ή διαφωτιστικοί. Τείνουν επίσης να κατηγορούν τον εταίρο τους και δυσκολεύονται περισσότερο να ακούσουν τις ανησυχίες του εταίρου τους και να υιοθετήσουν την οπτική του εταίρου τους. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να γίνουν λιγότερο ικανοποιημένοι με το συνεργάτη τους και τη σχέση τους.

Τα ζευγάρια μπορούν να αγωνίζονται για να επικοινωνούν και να συμπεριφέρονται με τρόπους που είναι χαρακτηριστικοί των επιτυχημένων γάμων, όπως η παράβλεψη των περιστασιακών επικριτικών παρατηρήσεων, η συγχώρεση των επιζήμιων συμπεριφορών, η υιοθέτηση της προοπτικής του συντρόφου και η αποφυγή της έκφρασης υπαιτιότητας, της εχθρότητας και της περιφρόνησης. Οι γάμοι ωφελούνται επίσης όταν οι σύντροφοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι σχετικά χαμηλές στο άγχος — όπως το να παίζουν ένα παιχνίδι μαζί — ή να μοιράζονται θετικές εμπειρίες και αναμνήσεις, οι οποίες ενισχύουν την οικειότητα και την εγγύτητα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ