Κορονοϊός Πυρετός: Γιατί τα δέκατα δεν πρέπει να σε ανησυχούν


Οποιαδήποτε μέτρηση άνω των 37 βαθμούς Κελσίου μπορεί να φαίνεται ανησυχητική, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν πολλοί προσωπικοί, περιβαλλοντικοί και ιατρικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και καθορίζουν εάν ένα άτομο έχει πυρετό.

Η έννοια της τυπικής θερμοκρασίας σώματος πιστώνεται στον αείμνηστο Γερμανό γιατρό Carl Wunderlich, ο οποίος, στα μέσα του 1800, ανέλυσε πάνω από 1 εκατομμύριο θερμοκρασίες μασχάλης περίπου 25.000 ασθενών. Από αυτές τις μετρήσεις, έφτασε στον μέσο όρο των 37 βαθμούς Κελσίου και έκτοτε έχει επικρατήσει το πρότυπο του – τουλάχιστον στο μυαλό πολλών ανθρώπων που δεν είναι γιατροί.

“Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να μην γνωρίζουν ότι η κανονική θερμοκρασία είναι ένα εύρος, όχι ένας σταθερός αριθμός”, δήλωσε ο Δρ Donald Ford, ιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Cleveland Clinic στο Οχάιο. “Πιο πρόσφατες μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι οι φυσιολογικές θερμοκρασίες κυμαίνονται σε ένα εύρος τιμών και πολλά άτομα μπορεί να πέσουν εκτός αυτής της περιοχής και να είναι απόλυτα καλά”.

“Μπορεί να γνωρίζετε τη φυσιολογική σας αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ή το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, αλλά δεν είναι πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που γνωρίζουν ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός τους ή πόσο ποικίλλει κανονικά”, δήλωσε ο Δρ Waleed Javaid, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Mount Sinai Downtown στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. “Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος: Τι είναι, τι σημαίνει και ούτω καθεξής”.

Καθώς η εποχή της γρίπης συμπίπτει με την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι ο πυρετός και το προσωπικό εύρος θερμοκρασίας. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ