Μαγιορκίνης: Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε


Απόλυτη τήρηση των μέτρων ζήτησε από τους πολίτες της χώρας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην καθιερωμένη ενημερωτική συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Η εικόνα της πανδημίας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο έχει ως εξής:

Σε παγκόσμιο επίπεδο 68 εκτατομμύρια διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 47 εκατ. έχουν αναρρώσει, 20 εκατ. παραμένουν ενεργές λοιμώξεις, ενώ 1,5 εκατ. έχουν καταλήξει. Ο ρυθμός των διαγνώσεων δυστυχώς ενισχύθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας τις 780 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα. Ομοίως ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με SARS COV-2 φαίνεται ότι ενισύχθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες φτάνοντας τις 12,8 χιλ. ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία φαίνεται ότι μπαίνει σε σχετική ύφεση καταγράφοντας 18,5 εκατ. διαγνώσεις και περισσότερους από 420 χιλ. θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων διατηρείται στα επίπεδα των 200 χιλ. ανά ημέρα.

Στη Γαλλία η επιδημία φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες με περίπου 10 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ οι θάνατοι έχουν πτωτική πορεία καταγράφοντας λιγότερους από 500 θανάτους ανά ημέρα.

Στη Γερμανία η επιδημία παραμένει σταθερή χωρίς ουσιαστικά σημεία υποχώρησης στο επίπεδο μεταξύ 15 και 20 χιλ. διαγνώσεων ανά ημέρα. Συγχρόνως καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα θανάτων ανά ημέρα από την αρχή της πανδημίας. Από το μέγιστο των 300 θανάτων σε μία ημέρα στο πρώτο  κύμα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περισσότεροι από 400 θάνατοι ανά ημέρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιδημία αφού υποχώρησε από τα επίπεδα των 25 χιλ. διαγνώσεων που καταγράφονταν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα των 15 χιλ. διαγνώσεων ανά ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς επιπλέον σημεία υποχώρησης.

Στην Ιταλία η πορεία συρρίκνωσης των διαγνώσεων από 40 χιλ. στα μέσα Νοεμβρίου φαίνεται ότι κόλλησε στο επίπεδο των 20 χιλ. διαγνώσεων ανά ημέρα και συνεχίζει να καταγράφει επίπεδα θανάτων αντίστοιχα με αυτά της κορύφωσης του πρώτου κύματος, δηλαδή περισσότερους από 800 θανάτους ανά ημέρα.

Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφονται από τη μείωση των αριθμών των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.Και αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά αλλά πλέον υποχωρούν σταδιακά στα επίπεδα που είχαμε στα τέλη Οκτωβρίου προς αρχ΄ς Νοεμβρίου.

Στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί με ποσοστό περίπου 7-8% μεσοσταθμικά προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη  επιτάχυνε τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό μέχρι και 25%. Με βάση τις μειώσεις των κρουσμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι ενεργοί αριθμοί αναπαραγωγής φαίνεται ότι έχουν συγκλίνει σταθερά κάτω της μονάδας και στις δύο περιοχές.

Συνοπτικά λοιπόν με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, η επιδημιολογική συρρίκνωση στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, στη Θεσσαλονίκη πιθανώς με ταχύτερο αριθμό από ό,τι στην Αθήνα. Παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει αναλογικά πολύ υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας με κάποια μικρά σημεία υποχώρησης. Επιμονή επιδημιολογικού φορτίου βλέπουμε και στη Δυτική Ελλάδα, αν και σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας παραμένει σχετικά χαμηλό.

Η κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει στο σχετικά βαρύτερο προφίλ νοσηρότητας που δημιουργήθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, δηλαδή οι διαγνώσεις των 40 – 65 και των άνω των 65 έχουν την υψηλότερη επίπτωση, ενώ η ηλικιακή ομάδα των 19 – 39 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά παραμένουν στη σχετικά χαμηλή επίπτωση που είχαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας των διαγνωσμένων ασθενών συνεχίζεται και φαίνεται ότι ακολουθείται φυσιολογικά και από αντίστοιχη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας, όπως καταγράφηκε με μια μικρή μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Επί του παρόντος το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου, ωστόσο το φορτίο που υπάρχει στο σύστημα της υγείας δε βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα. Συνεπώς η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο σύστημα υγείας που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ο ιός εξακολουθεί να μας αφορά όλους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ