Μυτιλήνη: Σοκ με το ναυάγιο – Οι Τούρκοι έβαψαν τα χέρια τους με… αίμα

Για το πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία, ανοικτά της Μυτιλήνης, με δυο γυναίκες μετανάστριες, οι οποίες πνίγηκαν τη Τρίτη (2/12), εξέδωσε ανακοίνωση το Ελληνικό Λιμενικό

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι διακίνησης παίζεται από τους διακινητές της γείτονας χώρας και το τουρκικό Λιμενικό και το οποίο έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μεταναστών. Μια ανάλογη τραγική περίπτωση ήταν και η τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης (2/12) ανοικτά της Μυτιλήνης με θύματα αυτή τη φορά δυο γυναίκες.

Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών δικτύων στην Τουρκία, μια δράση η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από την ανοχή και την ενθάρρυνση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, λαμβάνει τεράστιες και κυρίως τραγικές διαστάσεις.

Από την ελληνική πλευρά έγινε ότι ήταν δυνατόν για την διάσωση των μεταναστών. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το ελληνικό Λιμενικό κατέβαλε για ακόμα μια φορά υπεράνθρωπες προσπάθειες και διεξήγαγε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών , δύο ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός σκάφους και ενός αεροσκάφους της δύναμης FRONTEX, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

«Το γεγονός όμως ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, προσπαθώντας ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον Frontex για ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη των δύο μεταναστών ξεπερνά – την γνωστή σε εμάς εδώ και χρόνια – προκλητικότητα της Τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού και συνεχίζει:

«Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει πλήρη επίγνωση της επικρατούσας κατάστασης στο θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία πλέον αποτελεί ξεκάθαρα προϊόν εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού φαινομένου από την τουρκική πλευρά.

Επίσης, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τη στάση της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο συγκεκριμένο συμβάν, (όπως και στο σύνολο άλλωστε σχεδόν όλων των ανάλογων συμβάντων), από την ώρα εκκίνησης της λέμβου από το Αϊβαλί μέχρι και την κατάληξή της περί το 1,5 ναυτικό μίλι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων».

Πώς οι Τούρκοι προκάλεσαν ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο

Η τουρκική Ακτοφυλακή, αρνήθηκε να διασώσει τους επιβαίνοντες της λέμβου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους από την πρώτη στιγμή εκκίνησης της λέμβου από τις ακτές.

Παράλληλα, συνόδεψε και πίεσε τον χειριστή της λέμβου να συνεχίσει τον πλου, ενώ καθόλη την διάρκεια της συνοδείας πλωτό σκάφος της διενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, γεγονός που συνέβαλε στην εισροή υδάτων και εν τέλει στην ημιβύθισή της (λέμβου) στο σημείο εντοπισμού.

Όπως αναφέρει η ελληνική ανακοίνωση η τουρκική πλευρά την ίδια ώρα παρέδωσε βίντεο που προσπαθεί αν διαστρεβλώσει την αλήθεια, «επιλεκτικά παραδίδει βίντεο από άλλο σκάφος της που εμφανίστηκε στην περιοχή όταν ήδη από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είχε ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.

Η προκλητική στάση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει εμφανιστεί και σε αρκετά ακόμα περιστατικά κατά το παρελθόν, κατά τα οποία λόγω της ψυχραιμίας των πληρωμάτων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αλλά και των κοινοτικών συναδέλφων δεν θρηνήσαμε θύματα.
Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως οφείλει, καθιστά και πάλι κοινωνούς της τουρκικής προκλητικότητας, τους αρμόδιους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς προς τους οποίους και υπογραμμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς και τον Frontex, θα συνεχίσουν να επιχειρούν και να επιτηρούν με τον ίδιο τρόπο δείχνοντας πλήρη σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εγκληματικά δίκτυα θα παύσουν να δρουν ανεξέλεγκτα επιδιώκοντας μια επανάληψη του εφιαλτικού 2015.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού των επιχειρήσεων που δεν είναι άλλος από την προστασία και επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκική Ακτοφυλακή να πράξει το αυτονόητο.
Να σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Να εφαρμόσει τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Και να σώζει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στην θάλασσα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ