Διατροφή με μήλα: Τελικά τον γιατρό τον κάνουν πέρα


Πιθανότατα γνωρίζετε τη γνωστή έκφραση «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ενώ η φράση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1913, βασίστηκε σε μια παροιμία των Pembrokeshire, που δημιουργήθηκε το 1866. Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας, καθώς είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ένα μεσαίο μήλο παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: Θερμίδες: 95, Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια, Ίνες: 4,5 γραμμάρια, Βιταμίνη C: 9% της ημερήσιας αξίας, Χαλκός: 5% , Κάλιο: 4% , Βιταμίνη Κ: 3% .

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μήλα, τα οποία είναι ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Τα μήλα είναι επίσης φορτωμένα με διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, που και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, τα μήλα περιέχουν πολλές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Μια άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων των μήλων και για να προσδιοριστεί, εάν ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ