Σχέσεις – ναρκισσισμός: Πώς οι νάρκισσοι καταφέρνουν να αποφύγουν το χωρισμό και την απιστία;

Άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα τείνουν συνήθως να δημιουργούν δυσλειτουργικές σχέσεις, καθώς τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους με σκοπό να εξυπηρετούν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες για αναγνώριση, όπως για παράδειγμα για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους ή για να βελτιώνουν την κοινωνική τους ζωή.

Ωστόσο, όπως όλοι, έτσι και οι άνθρωποι με ναρκισσιστική προσωπικότητα, εμφανίζουν κάποιες από τις ίδιες στρατηγικές συμπεριφοράς, που μοιραζόμαστε όλοι λίγο πολύ, ώστε να διατηρήσουμε τις ερωτικές μας σχέσεις, αλλά και για να αποφύγουμε το χωρισμό και την απιστία. Αυτές οι στρατηγικές είθισται να λέγονται mate retention behaviors.

Αυτές οι στρατηγικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν τακτικές cost – benefit κατστάσεων. Η στρατηγική αυτή λέει ότι τα οφέλη πρέπει να έχουν χαμηλού ρίσκου κόστος, ώστε να αυξάνεται η ικανοποίηση στη σχέση. Και για να ξεφύγουμε από το αυστηρά επιστημονικό σχήμα, λέγοντάς το πιο απλά, αυτό σημαίνει επί παραδείγματι το να κάνεις στο σύντροφό σου κομπλιμέντα και φιλοφρονήσεις ή να του κάνεις εκπλήξεις χαρίζοντάς του όμορφα δώρα.

 

Αντιθέτως οι κοστοβόρες συμπεριφορές είναι τακτικές υψηλού κινδύνου ούτως ή άλλως, που καθιστούν την απιστία ή το χωρισμό, πολύ δύσκολα για τον ερωτικό μας σύντροφο. Αν και αυτές οι συμπεριφορές ενδέχεται να στοχεύουν σε πιθανούς αντίζηλους, παραδείγματος χάριν με την εκτόξευση απειλών, πολύ συχνά παρατηρείται πως απευθύνονται στον ίδιο τον ερωτικό μας σύντροφο. Μερικά παραδείγματα τιμωρητικής συμπεριφοράς προς τον ερωτικό μας σύντροφο είναι το να του προκαλούμε οικονομικές δυσκολίες, στερώντας του την οικονομική ανεξαρτησία, ή το να περιορίζουμε την πρόσβαση του ατόμου σε φίλους και οικογένεια. Επιπλέον υπάρχουν και οι έμμεσες τιμωρίες, ότι δηλαδή κανείς χρησιμοποιεί μορφές ψυχολογικής χειραγώγησης.

Οι προσεγγίσεις αυτές βεβαίως σίγουρα ενέχουν ένα κόστος, καθώς θεωρούνται συμπεριφορές, οι οποίες έχουν κόστος, ενώ θεωρούνται υψηλού κινδύνου επειδή ο ερωτικός σύντροφος που θυματοποιείται μπορεί να ανταποκριθεί αντιδρώντας ή ακόμα αφήνοντας τη σχέση. Επομένως, οι χειριστικές συμπεριφορές που περιλαμβάνουν ένα κόστος, σπανίως χρησιμοποιούνται μόνες τους, χωρίς benefits.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ