Lockdown: Το μήνυμα Μητσοτάκη, οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς και τα νούμερα που δεν πέφτουν


Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα τρίτο κύμα της πανδημίας γι’ αυτό και η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων θα είναι πολύ αργή. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε πως καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι περιορισμοί δεν πρόκειται να αρθούν.

«Οι πολίτες είναι σε μεγάλη ένταση αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να είσαι περιορισμένος στο σπίτι. Ελπίζω να μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από την Χριστουγεννιάτικη σεζόν», προσέθεσε.

«Είναι πολύ στενάχωρο να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο βρίσκεται μια τραγωδία. Θέλουμε να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα τρίτο κύμα», τόνισε.

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού καθίσταται σαφές πως το λιανεμπόριο μέχρι τις γιορτές θα ανοίξει με πολύ προσεχτικά βήματα και αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες για να αποφασιστεί με ποια σειρά θα ανοίξουν τα καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις για τα καταστήματα που ανεβάσουν ρολά θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα την Παρασκευή και πρώτα στη σειρά βρίσκονται τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία.

Κατά τη διάρκεια των εορτών οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο με SMS, τα οποία θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στη ζωή μας ακόμη κι όταν ανοίξει το λιανεμπόριο όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σχολεία, εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση, θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία δεν πρόκειται να ανοίξουν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υπάρχει μια συζήτηση για το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και κάποιων άλλων τομέων του πολιτισμού.

Όσον αφορά το γιατί δεν άνοιξαν τώρα τα σχολεία, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως ήταν ένα ρίσκο που δεν άξιζε κανείς να πάρει και πως θα επικρατούσε αναστάτωση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει φρένο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ έως και τις 8 Ιανουαρίου θα ισχύσει η απαγόρευση συναθροίσεων και η νυχτερινή κυκλοφορία.

Σχετικά με την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και τις εορτές ανήμερα, ο Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ισχύσει μέχρι και σήμερα, δηλαδή 9 το βράδυ με 5 το πρωί ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πάντως, μέχρι στιγμής λόγω του ότι τα νούμερα δεν βελτιώνονται δεν φαίνεται εφικτό να αποφασιστούν ειδικές διατάξεις για τις συγκεκριμένες τέσσερις ημέρες. Το όριο για τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι τα 9 άτομα και κάθε οικογένεια θα μπορεί γιορτάσει με ακόμη μια οικογένεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ