Εμβόλιο κορονοϊού: Οι 28 κρίσιμες ημέρες του Ιανουαρίου και τα μυστικά της βαθειάς κατάψυξης


Γιατί ο Γενάρης του 2021 θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας του εμβολιασμού; 

Η αγωνία της πολιτείας για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας του εμβολιασμού φάνηκε ξεκάθαρα στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού στην χθεσινή του (07/12/2020) συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ενθουσιασμό που ενδέχεται να προκαλέσει ο εμβολιασμός, κάτι που όπως είπε μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Και ναι μεν μπορεί οι εμβολιασμοί να φέρουν μια «ευφορία» στην κοινωνία, ωστόσο δεν θα φέρουν ανοσία. «Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Ιανουάριο», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να είναι διπλές. Εμβολιάζεσαι δηλαδή και την ίδια στιγμή που θα σου δίνει το ηλεκτρονικό σύστημα το ραντεβού σου θα γνωρίζεις ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα πρέπει να πας για τη δεύτερη δόση. Άρα ουσιαστικά ανοσία δεν πρόκειται να αποκτήσουμε, δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε, πριν από τον Φεβρουάριο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η αισιοδοξία η οποία απορρέει από την έλευση του εμβολίου να μην μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό. Ανησυχώ και νομίζω ότι όλοι ανησυχούμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανησυχούμε».

Τι εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης; Προφανώς εννοούσε ότι εξαιτίας του πρώτου κύματος του εμβολιασμού μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του πληθυσμού, κάτι που θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού είναι οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και αποστασιοποίησης για όλο το διάστημα που θα συνεχίζεται ο εμβολιασμός. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση μεταξύ των προβλεπόμενων χρονικών ορίων από την 1η στην 2η δόση.

Πρακτικά δηλαδή, η ανοσία της αγέλης θα πρέπει να φτάσει σε ποσοστά πάνω του 70% επί του συνολικού πληθυσμού για να αποδώσει ο εμβολιασμός και να περιοριστεί ο Sars Cov 2. Ο πιο κρίσιμος μήνας αν υποθέσουμε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, θα είναι ο Γενάρης.

Αν υποθέσουμε ότι κάθε μήνα θα γίνονται 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε σε 21 ημέρες θα έχει εμβολιαστεί εις διπλούν το 10% του πληθυσμού, δηλαδή 1 εκατ. πολίτες. Διότι είναι άλλο πράγμα 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα κι άλλο πράγμα να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι. 2 εκατομμύρια διπλοί εμβολιασμοί το μήνα σημαίνει 1 εκατ. εμβολιασμένοι. Η ανοσία των πρώτων εμβολιασμένων θα επέλθει μια εβδομάδα μετά και την δεύτερη δόση, δηλαδή σε 28 ημέρες.

Με απλά μαθηματικά χρειάζονται 8 μήνες για να εμβολιαστεί επαρκώς το 80% του λαού. Μέχρι και τον Αύγουστο του 2021 δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να αρθεί κανένα lockdown, κανένα λουκέτο στην εστίαση, καμία χαλάρωση στα SMS και στις μάσκες. Και όλα αυτά με την προύπόθεση ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν να διατηρούν την αποτελεσματικότητα άνω του 90% που εμφάνισαν στα πειραματικά στάδια. Εκτός κι αν οι εμβολιασμοί τρέξουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και πάμε στα 4 εκατομμύρια διπλές δόσεις ανά μήνα.

Τα μυστικά της κατάψυξης

Σημαντικές είναι και οι τεχνικές προδιαγραφές αλλά και οι λεπτομέρειες της ψυκτικής αλυσίδας. Η χώρα μας προμηθεύτηκε 14 ψυγεία που είναι και ένα από τα βασικά κλειδιά της ψυκτικής αλυσίδας. Κάθε ψυγείο θυμίζει σε μέγεθος των ψυγείων των παγωτών στα περίπτερα με τη μόνη διαφορά που κάθε ένα από αυτά τα ψυγεία μπορεί να καταψύξει το προϊόν του στους -70 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε ένα ψυγείο θα υπάρχουν κουτιά στο κάθε ένα από τα οποία θα χωρούν 975 δόσεις εμβολίων. Η διατήρηση των -70 βαθμών θα παρακολουθείται από ειδικό σύστημα και ειδικό προσωπικό που θα ελέγχει την λειτουργία των ψυγείων.

Θα παρακολουθούν με τσιπάκια τα κουτιά των εμβολίων

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως σε κάθε ένα κουτί θα υπάρχει ειδικό τσιπάκι μέσω του οποίου η Pfizer θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή το που βρίσκεται το κάθε κουτί, εάν είναι εντός ή εκτός ψυγείου και εάν έχει ανοιχτεί όπου στο εσωτερικό του θα υπάρχουν 975 εμβόλια. Η συσκευή GPS με θερμικό αισθητήρα είναι συνδεδεμένη και εκπέμπει πληροφορίες σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας η οποία ανά πάσα στιγμή θα παρακολουθεί το δίκτυο διανομής του εμβολίου. Έτσι, η Pfizer, μέσω του συστήματος GPS είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του κιβωτίου με τα εμβόλια, και μέσω του θερμοαισθητήρα εάν αυτά βρίσκονται σε συνθήκες σωστής θερμοκρασίας για τη συντήρησή τους.

Να σημειωθεί πως από τη στιγμή που θα ανοιχτεί ένα κουτί και θα έχει βγει από τους -70 βαθμούς Κελσίου αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση του διαφορετικά θα είναι ακατάλληλο για χρήση και θα πρέπει να πεταχτεί. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο τα εμβόλια θα πρέπει να συντηρηθούν για το ανώτερο για πέντε ημέρες μέσα σε κοινά ψυγεία με μικρότερη θερμοκρασία συντήρησης -2 βαθμοί Κελσίου. Εάν παρέλθει το διάστημα των πέντε ημερών η δόση του εμβολίου θα είναι ακατάλληλη και θα καταστρέφεται.

Αν για κάποιο λόγο, η θερμοκρασία διαφοροποιηθεί από τα επιτρεπόμενα όρια των -70 βαθμών Κελσίου, τότε οι υπάλληλοι της εταιρίας θα εντοπίζουν τις συντεταγμένες του κιβωτίου και θα ειδοποιούν τη χώρα ή το νοσοκομείο στο οποίο έχουν παραδοθεί τα εμβόλια ώστε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται στο πρωτόκολλο ασφαλείας.

Εάν το εμβόλιο κριθεί ακατάλληλο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κάποιον που θα νομίζει ότι είναι εμβολιασμένος και ασφαλής, ενώ η δράση του μπορεί να υποχωρήσει κάτω του 95% αποτελεσματικότητας που είναι καταγεγραμμένη με βάση τις κλινικές μελέτες. Επίσης κάθε εμβόλιο θα έχει ένα κωδικό (serial number) το οποίο θα ταυτιστεί με το ΑΜΚΑ του πολίτη που θα εμβολιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος της δόσης αλλά και του ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ