Χειμερινή κολύμβηση: Οι κρύες βουτιές καλές για την ψυχική και σωματική υγεία


Χειμερινή κολύμβηση: Οι κρύες βουτιές καλές για την ψυχική και σωματική υγεία. Ένας άνθρωπος που ηγείται της έρευνας για την κολύμβηση σε κρύο νερό είναι ο καθηγητής Mike Tipton, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

Ο ίδιος μελετά πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην ξαφνική εμβάπτιση. Λέει ότι τα οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό μπορούν να χωριστούν σε 2 φάσεις: την αρχική απόκριση “ψυχρού σοκ” και στη συνέχεια την προσαρμογή που συμβαίνει μακροπρόθεσμα. Εάν έχετε βραχεί με μία κρύα σταγόνα νερού τότε αναγνωρίζετε το σοκ που προκαλεί το κρύο νερό. Η αδρεναλίνη χορηγείται μέσω του σώματός, η καρδιά σου πάλλεται γρήγορα και προκαλεί το αίσθημα πανικού.  Αν και δεν το καταλαβαίνετε, η αρτηριακή σας πίεση εκτοξεύεται στα ύψη, γλυκόζη και λίπη απελευθερώνονται στο αίμα σας, παρέχοντας μια πηγή ενέργειας όπως αυτή εάν χρειαστεί να αποδράσετε γρήγορα.

Μπορεί το κρύο νερό να βοηθήσει στην κατάθλιψη;  Ο Tipton μελετά την διασταυρούμενη προσαρμογή στο εργαστήριό του, ενώ ο Δρ. Dr Mark Harper , ένας αναισθησιολόγος στα νοσοκομεία του Brighton και του Sussex University, εξετάζει την ίδια αρχή. Ο αναισθησιολόγος ενδιαφέρθηκε για τα πιθανά οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό λόγω του ότι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αναισθησία υφίστανται επίσης ένα μεγάλο φυσιολογικό άγχος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και η ελαχιστοποίηση της ανταπόκρισης αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να αναρρώσουν. Η προστατευτική του αντίδραση, που ονομάζεται φλεγμονή, είναι υγιής όταν τα αγχωτικά συμβάντα είναι σπάνια και απομονωμένα, αλλά μπορεί να γίνει χρόνια όταν οι άνθρωποι βιώνουν καθημερινά άγχος. Επιπλέον, η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Άλλη έρευνα η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υποστηρίζει τις υπάρχουσες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν την παραγωγή μιας “πρωτεΐνης ψυχρού σοκ” που ονομάζεται RBM3. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η RBM3 επιτρέπει στις συνάψεις στον εγκέφαλο να ανασχηματίσουν τις χαμένες συνδέσεις με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εγκέφαλοι των ζώων που βρίσκονται σε νάρκη όταν βγαίνουν από το χειμώνα. Η πρόκληση για τους ερευνητές είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που διεγείρει την παραγωγή του RBM3 και επίσης να αποδείξουν ότι όντως επιβραδύνει την άνοια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ