Καιρός – Μαρουσάκης: Έρχεται επικίνδυνος χιονάς – Τι αναμένουμε για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Καιρός σήμερα – Ειδήσεις: «Χαλάει» το σκηνικό του καιρού από σήμερα, με αυξημένη την πιθανότητα για μπόρες, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους ως το τέλος της εβδομάδας

Ο χειμώνας έφτασε για τα καλά όπως όλα δείχνουν και η κακοκαιρία έρχεται για να μείνει. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο καιρός χαλάει από σήμερα κι αναμένεται να δώσει μπόρες, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους ως το τέλος της εβδομάδας. Ο μετεωρολόγος του Open TV αναφέρει εξάλλου ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένουμε αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας όπου φαίνεται να σταματάει αυτή η «παρέλαση» των βαρομετρικών χαμηλών από τα βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης προς τη χώρα μας. Αυτό θα συμβεί διότι ο «ΩΜΕΓΑ» εμποδιστής δείχνει να αναπτύσσεται ξανά στα νότια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου.

Αναλυτικά, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

«Βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά οπότε και θα επηρεάσει τη χώρα μας το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη και από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Συγκεκριμένα από τις βραδινές ώρες σήμερα αναμένουμε ένταση των βροχοπτώσεων στο βόρειο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα οι οποίες βροχοπτώσεις θα συνοδεύονται και από καταιγίδες τοπικά πολύ ισχυρές. Αύριο Τετάρτη τα έντονα αυτά φαινόμενα θα εξαπλωθούν στο σύνολο της δυτικής χώρας ενώ προς το απόγευμα θα μετατοπιστούν βορειοανατολικότερα επηρεάζοντας την κεντρική – ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Δείτε την ανάρτησή του:

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα κακοκαιρίας «κουβαλάει» μεγάλο όγκο νερού μέρος του οποίου θα τον εναποθέσει στην Ιταλία και στη συνέχεια και στη χώρα μας παίρνοντας εκ νέου υγρασία και ενέργεια μέσα από το Ιόνιο. Για τον λόγο αυτό ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα νησιά του Ιονίου πελάγους, την Ήπειρο, την δυτική – κεντρική Στερεά, την δυτική, βόρεια βορειοδυτική Πελοπόννησο, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία αλλά και προς τη βόρεια βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.

Την Πέμπτη η ισχυρή αυτή κακοκαιρία θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας με ένα γρήγορο πέρασμα από το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας και θα καταλήξει στο ανατολικό Αιγαίο όπου κι εκεί χρειάζεται ετοιμότητα.

Σε ό,τι αφορά στους ανέμους θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και τοπικά θα προσεγγίζουν τα επίπεδα θυέλλης (εντάσεις κοντά στα 8 μποφόρ).

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή αλλά από το απόγευμα της ίδιας ημέρας και μετά νέο κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει τη χώρα μας με αντίστοιχα φαινόμενα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά για να πάμε έτσι μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Πώς θα είναι ο καιρός Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Όπως όλα δείχνουν μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένουμε αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας όπου φαίνεται να σταματάει αυτή η «παρέλαση» των βαρομετρικών χαμηλών από τα βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης προς τη χώρα μας. Αυτό θα συμβεί διότι ο «ΩΜΕΓΑ» εμποδιστής δείχνει να αναπτύσσεται ξανά στα νότια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου. Αυτό σε πρώτη φάση θα οδηγήσει ψυχρότερες αέριες μάζες προς τη χώρα μας για να πάμε σιγά σιγά σε πιο συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες (πιο χαμηλές σε σχέση με αυτές των τελευταίων ημερών) μιας και θα επικρατήσει ο καιρός του βοριά. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχωρήσει η υγρασία και οι βροχές θα είναι πολύ λιγότερες και αυτές προς τα ανατολικά και νότια.

Στη συνέχεια και αυτό το υπολογίζουμε να συμβεί τις ημέρες των Χριστουγέννων ο «ΩΜΕΓΑ» εμποδιστής φαίνεται να εμφανίζει μια μετατόπιση πιο ανατολικά με αποτέλεσμα ο καλός καιρός να έρθει από πάνω μας. Καθώς τώρα θα πηγαίνουμε προς το τέλος του χρόνου – πρώτες ημέρες του νέου έτους, φαίνεται μια γενική αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία όπου το πεδίο υψηλών πιέσεων που εδώ και πολλές εβδομάδες δραστηριοποιείται στο ανατολικό βορειοανατολικό άκρο της Ευρώπης δείχνει να καταρρέει (πρόσκαιρα???) ανοίγοντας τον δρόμο στα βαρομετρικά χαμηλά, ενώ ταυτόχρονα στα βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης όπου εδώ και αρκετές ημέρες αναπτύσσονται ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν και τη χώρα μας, θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Αυτό θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και τη χώρα μας.

Κλείνοντας, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία που παρατίθενται για τα του πολικού ψύχους, «αναφέρονται σαν τάση και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εξέλιξη που περιγράφεται. Πιο σταθερά στοιχεία για τον καιρό των Χριστουγέννων θα μπορούμε να δώσουμε μέσα στην άλλη εβδομάδα».

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ