Περιορισμοί Μετακινήσεων: Αποτελεσματικό το μέτρο υπό όρους

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί ήταν πιο αποτελεσματικοί στον περιορισμό της τοπικής μετάδοσης του ιού σε προηγούμενα στάδια της πανδημίας, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εισαγόμενα περιστατικά οδήγησαν σε εστίες σε χώρες με πολύ λίγα ή καθόλου κρούσματα κορονοϊού.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι αποτελεσματικοί σε χώρες με χαμηλό αριθμό περιπτώσεων Covid-19 ή που έχουν ισχυρούς ταξιδιωτικούς δεσμούς με έθνη που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ιογενούς λοίμωξης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health. Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματικοί κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας και ότι τα μέτρα είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικά όταν ο ιός εξαπλώνεται ήδη γρήγορα σε μια χώρα. “Αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα έχουν υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, επομένως είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς με στοχευμένο τρόπο”, δήλωσε ο καθηγητής Mark Jit από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

“Πριν από την καθιέρωση περιορισμών, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα τοπικά στοιχεία λοίμωξης, τα ποσοστά αύξησης της επιδημίας και τον όγκο των ταξιδιωτών που φτάνουν από χώρες που έχουν πληγεί πολύ από τον ιό”, εξήγησε ο Jit. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λεπτομερή δεδομένα πτήσης για να συγκρίνουν τον αριθμό των αναμενόμενων περιπτώσεων Covid-19 που φτάνουν από διεθνείς πτήσεις με τον αριθμό των λοιμώξεων που προκύπτουν από τη μετάδοση εντός μεμονωμένων χωρών.

Δημιούργησαν εκτιμήσεις διεθνών ταξιδιωτών τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2020 βάσει δύο σεναρίων. Ένα σενάριο χρησιμοποίησε δεδομένα πτήσεων για τους ίδιους μήνες το 2019, υποθέτοντας ότι δεν υπήρχε μείωση των αριθμών ταξιδιού και το άλλο σενάριο βασίστηκε στην αναμενόμενη μείωση του αριθμού των επιβατών. Ο αριθμός των περιπτώσεων Covid-19 και τα ποσοστά μόλυνσης εκτιμήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που προσαρμόζει τα καταγεγραμμένα κρούσματα ώστε να ληφθούν υπόψη ασυμπτωματικές και μη αναφερόμενες λοιμώξεις. Τα αποτελέσματα καθορίστηκαν με βάση τον τρόπο με τον οποίο τα εισαγόμενα κρούσματα Covid-19 θα επηρέαζαν τους τοπικούς ρυθμούς αύξησης επιδημίας, χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις για συγκεκριμένη χώρα ή αριθμό R, για εκτιμήσεις.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ