Διατροφή Αντιοξειδωτικά: Τα κορυφαία τρόφιμα σε περιεκτικότητα


Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που παράγονται στο σώμα σας και βρίσκονται στα τρόφιμα. Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες που προκαλούνται από δυνητικά επιβλαβή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Όταν συσσωρεύονται ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προκαλέσουν μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να βλάψει το DNA σας και άλλες σημαντικές δομές στα κύτταρα σας. Δυστυχώς, το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.

Ευτυχώς, η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα σας για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και τη μείωση του κινδύνου αυτών των ασθενειών. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διάφορες δοκιμές για τη μέτρηση της αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας των τροφίμων. Μία από τις καλύτερες δοκιμές είναι η ανάλυση FRAP (ικανότητα μείωσης του σιδήρου στο πλάσμα), η οποία μετρά το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των τροφίμων από το πόσο καλά μπορούν να εξουδετερώσουν μια συγκεκριμένη ελεύθερη ρίζα. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή FRAP, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει το τρόφιμο. Εδώ είναι τα δύο κορυφαία τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

1. Σκούρα σοκολάτα

Με βάση την ανάλυση FRAP, η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδψτικά, περισσότερο ακόμα από τα βατόμουρα και τα σμέουρα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα έχουν συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερη φλεγμονή και μειωμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 

2. Πεκάν

Τα πεκάν είναι ένας τύπος καρυδιού που προέρχεται από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών και ανόργανων συστατικών, καθώς και υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από πεκάν παρουσίασαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα. Σε μια άλλη μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν πεκάν παρουσίασαν πτώση 26-33% στα επίπεδα οξειδωμένου LDL στο αίμα εντός δύο έως οκτώ ωρών. Παρόλο που τα πεκάν είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώτε πεκάν με μέτρο για να αποφύγετε να καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ