Κορονοϊός: Το σκηνικό των φετινών εορτών – Τα μεγάλα «στοιχήματα» κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων


Οι φετινές γιορτές θα είναι σίγουρα πρωτόγνωρες για όλους – Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας θα μας «αναγκάσουν» να βιώσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για φέτος

Διαφορετική είναι η εορταστική ατμόσφαιρα στους δρόμους και στα σπίτια των ανθρώπων την φετινή χρονιά, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων από την πανδημία του κορονοϊού.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψαν το σκηνικό των φετινών εορτών, παρόλο που οι τελικές ανακοινώσεις, αναφορικά με το άνοιγμα κάποιων επιπλέον καταστημάτων τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν την Παρασκευή.

Πώς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε στον Alpha, το απόγευμα της Δευτέρας, ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα στα σπίτια μας, με μάξιμουμ 9 άτομα.

Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Κάνω μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους, να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό – Ποιοι εξαιρούνται

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι δεν θα επιτραπούν στις γιορτές οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά.

Οι εξαιρέσεις στον κανόνα θα αφορούν εργαζομένους σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις

Οι τελικές ανακοινώσεις για το τι θα ανοίξει και πότε, αναμένονται να γίνουν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν κομμωτήρια, καταστήματα παιχνιδιών, είδη δώρων, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και υπό εξέταση είναι αν θα ανοίξει και το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

«Όλα τα σενάρια για το λιανεμπόριο είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας», επεσήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κομμωτήρια, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.

Ο ίδιος, τόνισε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».

Μεγάλο στοίχημα, παραμένει για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να μην είναι τόσο σταδιακό.

Από την πλευρά τους, μία μερίδα των λοιμωξιολόγων δεν συμφωνεί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς φοβούνται τη δημιουργία συνωστισμού.

Μέχρι πότε θα στέλνουμε SMS – Θα αλλάξει το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας;

Όπως όλα δείχνουν, θα αργήσουμε να απαλλαγούμε από την καθημερινή μας συνήθεια για την αποστολή SMS στο 13033, καθώς όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η αποστολή SMS θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου».

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε χθες ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, όταν θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Πέτσας.

Σε ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνει το «λουκέτο»

Δεν θα ανεβάσει ρολά όπως φαίνεται, την περίοδο των γιορτών, η εστίαση (καφέ και εστιατόρια), τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. «Μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτίου», σημείωσε ο κ. Πέτσας, και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα η διασκέδαση. Ειδικότερα είπε: «Είναι πιθανό αυτό (…). Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού. Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια, γι’ αυτό και διαχωρίζω τη λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης. Αν με ρωτήσετε, όμως, με το χέρι στην καρδιά, εάν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού, θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει».

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ούτως ώστε να βρεθεί μία μέση λύση αναφορικά με το πώς και εαν θα τελεστούν λειτουργίες, κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου

Μείζον ζήτημα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα εορταστούν οι μεγάλες εορτές Χριστουγέννων, Αγίου Βασιλείου (Πρωτοχρονιάς) και Φώτων, στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Η Εκκλησία, αναζητά την χρυσή τομή, καθώς στους κόλπους της οποίας υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώνονται προτάσεις, έτσι ώστε και οι μεγάλες εορτές να τιμηθούν παρουσία πιστών στους ναούς, αλλά και η Εκκλησία να συνεχίσει να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα της Πολιτείας για την πρόληψη κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Πότε θα σταματήσει η τηλεκπαίδευση για τα Χριστούγεννα

Σχετικά με τα σχολεία, αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας πότε θα σταματήσουν τα μαθήματα μέσω διαδικτύου για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Μετά την οριστική απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία μέσα στον Δεκέμβριο, για μια ή δυο εβδομάδες, έγινε γνωστό πως θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον ως τις 7 Ιανουαρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπάρχει η αισιοδοξία πως εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επιστρέψουν στις αίθουσες και τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά.

Είναι, άλλωστε, και η νέα ημερομηνία κατά την οποία – θεωρητικά – θα τελειώσει το lockdown το οποίο πήρε ακόμα μια παράταση. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως παρότι έχουν λυθεί τα προβλήματα που υπήρχαν στην τηλεκπαίδευση και η διαδικασία πλέον διεξάγεται ομαλά, η φυσική παρουσία στο σχολείο δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η απορία, ωστόσο, που έχουν οι μαθητές και οι γονείς είναι η εξής. Μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα τηλεκπαίδευσης; Η απάντηση είναι σαφής.

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε πως τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχιστούν μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου 2020. Σε ενημέρωση που εκδόθηκε από το υπουργείο, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020».

Αν, λοιπόν, όλα κυλήσουν ομαλά και οι μαθητές επιστρέψουν στις αίθουσες στις 7 Ιανουαρίου, τότε ίσως την 23η Δεκεμβρίου να είναι η τελευταία ημέρα που θα συνδεθούν στην πλατφόρμα της Webex για να κάνουν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ