Βάρος Σώμα: Όταν η απώλεια κιλών μάς φαίνεται ανεξήγητη – Τι μπορεί να συμβαίνει


Βάρος Σώμα: Είναι φυσιολογικό το βάρος μας να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ίσως τρώμε πολύ κατά τη διάρκεια των διακοπών και παίρνουμε λίγο βάρος ή κολλάμε γαστρεντερίτιδα και κατευθείαν χάνουμε βάρος καθώς μας κόβεται και η όρεξη. Πρόκειται για διακυμάνσεις που δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να μας ανησυχούν.

Αλλά αν χάσετε τουλάχιστον το 5% του σωματικού σας βάρους σε λιγότερο από έξι μήνες – και δεν μπορείτε να εντοπίσετε μια καλή εξήγηση γι’ αυτήν την απότομη μείωση – είναι η ώρα να αφήσετε τον γιατρό να σας πει τι συμβαίνει. Αν για παράδειγμα είστε 75 κιλά και χάνετε 5 κιλά σε μικρό διάστημα, τότε αυτό είναι μάλλον ένα προειδοποιητικό σημάδι. Αυτό ισχύει ειδικά αν δεν έχετε αλλάξει τη διατροφή ή τη δραστηριότητά σας.

7 λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να χάνουμε απότομα βάρος

Υπερθυρεοειδισμός

Η απώλεια βάρους είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ανισορροπία στις ορμόνες σας, η οποία δημιουργεί και σωματικές αλλαγές. Τα προβλήματα ύπνου και η εξάψεις είναι επίσης συχνά συμπτώματα.

Ανεπαρκείς ποσότητες τροφής

Οι ειδικοί το αναφέρουν ως το «παράδοξο της παχυσαρκίας». Αργότερα στη ζωή, η απώλεια βάρους – και όχι η αύξηση – σχετίζεται με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Καθώς μεγαλώνουμε, το στομάχι αδειάζει πιο αργά, που σημαίνει ότι νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Επίσης, ορισμένα από τα εγκεφαλικά σήματα που ελέγχουν την όρεξη και τον κορεσμό αποσυντονίζονται.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες να τρώνε περισσότερο, να χάνουν βάρος και να μη λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματός τους. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετή πρωτεΐνη για να βοηθήσετε το σώμα σας να λειτουργεί επαρκώς.

Εμφάνιση κοιλιοκάκης

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο λεπτό έντερο και οδηγεί σε απώλεια βάρους, η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα όπως φούσκωμα και διάρροια. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες γαστρεντερικές ασθένειες όπως η νόσος του Crohn που έχει ως αποτέλεσμα την ανεξήγητη απώλεια βάρους λόγω της δυσκολίας απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από την τροφή.

Ως σύμπτωμα κατάθλιψης

Η έλλειψη όρεξης είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της διαγνωσμένης κατάθλιψης και μάλιστα μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν αντιληφθούμε τις μεταπτώσεις της διάθεσής μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης, το άτομο δεν αντιλαμβάνεται καν ότι έχει χάσει βάρος, αφού είναι απασχολημένο με άλλα συμπτώματα.

Εμφάνιση παγκρεατίτιδας

Τα προβλήματα με το πάγκρεας, που παράγει ένζυμα τα οποία βοηθούν στην πέψη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεξήγητη απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι με χρόνια παγκρεατίτιδα εμφανίζουν φλεγμονές και τείνουν να χάνουν πολύ γρήγορα βάρος επειδή το σώμα τους απλά δεν παράγει αρκετά ένζυμα για σωστή πέψη. Άλλα συμπτώματά της είναι ο στομαχόπονος, η διάρροια ή η ναυτία μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

Ανάπτυξη διαβήτη

Ειδικά στα πολύ πρώιμα στάδια του διαβήτη μπορεί να χάσουμε βάρος. Μπορεί επίσης να νιώθουμε πολύ διψασμένοι και να παρατηρούμε συχνοουρία. Το σώμα μας αποδεσμεύει όλη τη γλυκόζη έτσι, επειδή δεν μπορεί να την απορροφήσει.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τέτοιες φλεγμονώδεις νόσους, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς χωρίς να το θέλει προκαλούν μείωση βάρους. Αυτές οι συνθήκες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν φλεγμονές στο έντερο, κάτι που δυσκολεύει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό και έτσι οδηγεί σε απώλεια βάρους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ