Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τις αναστολές Δεκεμβρίου – Πότε θα γίνει η πληρωμή


Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησαν την Τρίτη (08/12) οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου στην «Εργάνη»

Μετά την παράταση του lockdown στη χώρα, ανακοινώθηκε – από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών – η επέκταση του επιδόματος σε όσους θα τελούν σε καθεστώς αναστολής και αυτόν τον μήνα.

Τα χρήματα που θα λάβουν υπολογίζονται αναλογικά με τις ημέρες που θα είναι σε αναστολή, ενώ για την περίοδο εκείνη θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12. Στόχος είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί – όπως συνέβη και τον Νοέμβριο – στο τέλος Δεκεμβρίου.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να απολύσουν, ενώ μετά το πέρας της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή.

Η υποχρέωση δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας (π.χ. εποχικές).

Εξαιρούνται οι αποχωρούντες οικειοθελώς, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβασή τους λήγει.

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής και για τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε τηλεργασία ή να προσλαμβάνουν κάνοντας χρήση του «Ανοικτού Προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας». Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Επίσης, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ