Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Πόσο ρόλο παίζει η άυλη συνταγογράφηση.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην χώρα μας για τον κορωνοϊό περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας, ότι είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού και πως ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός. Επισημαίνει ότι οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης καλούνται να το κάνουν.

Εξήγησε ότι 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Ο πολίτης θα απαντάει χωρίς χρέωση.

Με το 1: αποδέχομαι και με το 2: δεν αποδέχομαι. «Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη αναζητάται ο τρόπος αν ο πολίτης θέλει – γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός –  με ποιο τρόπο να ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο».

Ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ακόμα ότι παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από το gov.gr, όπου θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του. Ότι υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι πολίτες τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο».

Ο κ. Ζαριφόπουλος πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία.

Και χωρίς ψηφιακά μέσα

Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα υπάρχει ετοιμότητα ενώ θα πρέπει να σταθμισθούν όλοι οι παράγοντες».

Για τα SMS

Ερωτηθείς πόσο θα μείνει στη ζωή μας το 13033 είπε ότι πρόκειται για  ένα εργαλείο που βοήθησε τους πολίτες και το κράτος για να παρακολουθήσει πώς τηρούνται τα μέτρα. Ουσιαστικά αντικαθιστά το χαρτί. Ότι δεν κρατείται κανένα στοιχείο και πως δεν  υπάρχει κανένα στατιστικό. Ότι το μόνο γνωστό είναι το σύνολο των μηνυμάτων. Ότι η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει πως μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα βγούμε επιτέλους από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια και δεν θα χρειαστεί να τίθενται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών εφόσον θα ανακοπεί η διασπορά του ιού και θα προχωρήσει η ζωή μας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ