Αφορολόγητο 2020 Αποδείξεις: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής από το ΥΠΟΙΚ

Αλλαγές προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο αφορολόγητο με τις e-αποδείξεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις συναλλαγές, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο, κάτι που ικανοποιεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των πολιτών μιας και το lockdown έχει «δεσμεύσει» τουλάχιστον το 1/4 του 2020, και κατά συνέπεια υπάρχει δυσκολία για τους πολίτες να συμπληρώσουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις.

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν το αργότερο μέχρι το Σάββατο, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν αλλαγές και στο ωράριο κυκλοφορίας για να διευκολυνθούν τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι. Τόνισε πως θα υπάρχει ελαστικότητα στην απαγόρευση κυκλοφορίας για τις 4 μέρες των γιορτών και αποκάλυψε πως θα βρεθεί η χρυσή τομή με την εκκλησία. Τέλος επανέλαβε ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στο γιορτινό τραπέζι θα είναι 9 άτομα.

Κατά κάποιες πληροφορίες το όριο των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα θα μειωθεί από το 30%, στο 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός, κάτι που εκτιμάται πως θα διευκολύνει την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Σημειώνεται πως αν και η κρίση της πανδημίας και το lockdown έχουν αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως στην αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και πολύ λιγότερο στην αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Υπενθυμίζεται πως για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον ή στη διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων. Τέλος, για φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας η περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ