Εμβόλιο κορονοϊού: Η Τουρκία λέει «όχι» στο Sputnik V της Ρωσίας, συμφωνία με την Κίνα


Εμβόλιο κορονοϊού: Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα υποστήριξε πως η χώρα δεν θα προμηθευτεί το εμβόλιο Sputnik V που έχει αναπτυχθεί στη Ρωσία, ενώ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την Sinovac Biotech Ltd της Κίνας.

Το εμβόλιο των Ρώσων δεν πληρούσε τους όρους καλής εργαστηριακής πρακτικής σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, ο οποίος σε δηλώσεις του στην Haberturk σχολίασε ότι αποκλείστηκε η αγορά του από πλευράς Άγκυρας.

«Η Ρωσία δεν το εκπλήρωσε, δεν ήταν δυνατόν ο ΠΟΥ και ο κόσμος να αγοράσει αυτό το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά ο Φαχρετίν Κότζα και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν αυτό το εμβόλιο να λάβει άδεια από εμάς, είναι εκτός της περιοχής που μας ενδιαφέρει». Παρότι δεν διευκρινίστηκε για πιο εμβόλιο μίλησε ο Τούρκος υπουργός, είναι γνωστό πως η Τουρκία είχε κάνει συζητήσεις για το Sputnik V.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Russia Direct Investment Fund που υποστήριξε την ανάπτυξη του Sputnik V, δήλωσε πως οι συνομιλίες με την Τουρκία συνεχίζονται. Μάλιστα έκανε λόγω για fake news από πλευρά της τουρκικής ιστοσελίδας καθώς όπως εξήγησε αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας διαβεβαίωσαν πως έχουν παρερμηνευτεί τα λόγια του Φαχρετίν Κοτζά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άγκυρα έχει βάλει σαν στόχο να εμβολιάσει 50.000.000 πολίτες μέχρι την άνοιξη, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 83.000.000. Τις απαιτούμενες δόσεις η Άγκυρα φιλοδοξεί να τις εξασφαλίσει από την υπογραφή της συμφωνίας με την Sinovac Biotech Ltd της Κίνας.

Παρά τη διαφαινόμενη συνεργασία των δυο πλευρών, πάντως, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως αν δεν αρέσει στην Άγκυρα το εμβόλιο της Sinovac, τότε δεν θα το πληρώσει! «Αν η δράση του εμβολίου δεν είναι αποτελεσματική, έχουμε το δικαίωμα να τα επιστρέψουμε και να μην δώσουμε ούτε πέντε σεντς», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ