Αρωματοθεραπεία – οφέλη: Ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και ευεξίας


Η αρωματοθεραπεία είναι επίσης μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς συμπληρωματικές θεραπείες. Το άρωμα μας ενισχύει πάντα τη διάθεση, από την ευχαρίστηση να ξαπλώνετε σε καθαρά σεντόνια έως τη χαλάρωση που υπάρχει μέσα σε ένα ζεστό λουτρό στο τέλος της ημέρας.

Η μυρωδιά θεωρείται η παλαιότερη και λιγότερο κατανοητή από τις αισθήσεις μας. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι τα αρώματα μας μεταφέρουν γρήγορα και δυναμικά στο παρελθόν, σε αγαπημένους ανθρώπους και αγαπημένα γεγονότα.

Τα αρώματα μπορούν να φέρουν το παρελθόν στο παρόν

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένας από τους αγαπημένους σας συγγενείς που μύριζε πάντα έντονα, είτε τριαντάφυλλο είτε φράουλα. Οι αναμνήσεις της καλοσύνης και του ζεστού του χαμόγελου, τα φλογερά κόκκινα μαλλιά του και ο τρόπος με τον οποίο σας έκανε να νιώθετε αγάπη παραμένουν ζωηρά στο μυαλό σας πολλές δεκαετίες αργότερα όταν επανέρχεστε σε αυτή τη μυρωδιά. Αυτές οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα θα μπορούσε να επανενεργοποιούνται στιγμιαία κάθε φορά που μυρίζετε έλαιο τριαντάφυλλου.

Τα αρώματα ως “Θεραπεία”

Τεχνικά, η αρωματοθεραπεία είναι η σκόπιμη εφαρμογή αιθέριων ελαίων για την επίτευξη ενός επιθυμητού συναισθηματικού ή σωματικού οφέλους. Τα αιθέρια έλαια εξάγονται από φυτά και συνήθως εφαρμόζονται τοπικά αφού αραιωθούν σε νερό ή διαχέονται στον αέρα.

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν έχετε συνειδητά σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, πολλές από τις κοσμικές εμπειρίες μας ενισχύονται από την αρωματοθεραπεία. Για παράδειγμα, αν έχετε απολαύσει ποτέ ένα φλιτζάνι τσαγιού Earl Grey με άρωμα περγαμόντο ένα κρύο απόγευμα, ή αν έχετε κάψει κεριά ή θυμίαμα για να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη διάθεση, έχετε κάνει αρωματοθεραπεία.

Η αρωματοθεραπεία είναι ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, καθώς μπορούμε να ανακουφίσουμε το βήχα ή τη συμφόρηση με παστίλια ευκαλύπτου, να απομακρύνουμε τα έντομα το καλοκαίρι με cintorela ή να γυαλίσουμε τα έπιπλα με έλαιο λεμονιού, ενώ μασάμε τσίχλα μέντας για να ξυπνήσουμε μετά το γεύμα.

Επίσης, για αμέτρητους ανθρώπους, το άρωμα του πεύκου προκαλεί όχι μόνο σκέψεις δασικών δασών, αλλά και χειμερινές γιορτές και διακοπές και όλα τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτά.
Συνεπώς, τα αρώματα μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν «θεραπευτικά».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ