Παχυσαρκία καρκίνος: Η λειτουργία των ανοσοκυττάρων επιταχύνει την ανάπτυξή του όγκου

Παχυσαρκία καρκίνος: Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για πάνω από δώδεκα διαφορετικούς τύπους καρκίνου, καθώς και χειρότερη πρόγνωση και επιβίωση. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει διαδικασίες που σχετίζονται με την παχυσαρκία που οδηγούν στην ανάπτυξη του όγκου, όπως μεταβολικές αλλαγές και χρόνια φλεγμονή, αλλά η λεπτομερής κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου παρέμεινε αόριστη.

Τώρα, σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αποκάλυψαν ένα νέο κομμάτι αυτού του παζλ, με εκπληκτικές συνέπειες για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου: Η παχυσαρκία επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να αντισταθμίσουν τα ανοσοκύτταρα που σκοτώνουν τον όγκο σε μια μάχη για καύσιμα.

Αναφέροντας στο Cell στις 9 Δεκεμβρίου, η ερευνητική ομάδα δείχνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον αριθμό και την αντικαρκινική δραστηριότητα των CD8 + Τ κυττάρων, ενός κρίσιμου τύπου ανοσοκυττάρου, εντός όγκων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα επαναπρογραμματίζουν το μεταβολισμό τους σε απόκριση της αυξημένης διαθεσιμότητας λίπους για την καλύτερη συγκέντρωση μορίων λίπους πλούσιων σε ενέργεια, στερώντας τα Τ κύτταρα από καύσιμο και επιταχύνοντας την ανάπτυξη όγκων.

“Η τοποθέτηση του ίδιου όγκου σε παχύσαρκα και μη παθολογικά περιβάλλοντα αποκαλύπτει ότι τα καρκινικά κύτταρα επανασυνδέουν τον μεταβολισμό τους ως απάντηση σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά”, δήλωσε η Marcia Haigis, καθηγήτρια βιολογίας κυττάρων στο Ινστιτούτο Blavatnik στο HMS και συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι μια θεραπεία που θα μπορούσε δυνητικά να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική σε μια άλλη, η οποία πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητή δεδομένης της επιδημίας της παχυσαρκίας στην κοινωνία μας.”

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός αυτού του μεταβολικού επαναπρογραμματισμού που σχετίζεται με το λίπος μείωσε σημαντικά τον όγκο του όγκου σε ποντίκια σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επειδή τα κύτταρα CD8 + T είναι το κύριο όπλο που χρησιμοποιείται από ανοσοθεραπείες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου, τα αποτελέσματα της μελέτης προτείνουν νέες στρατηγικές για τη βελτίωση τέτοιων θεραπειών.

“Οι ανοσοθεραπείες του καρκίνου έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών, αλλά δεν ωφελούν όλους”, δήλωσε η συν-ανώτερος συγγραφέας Arlene Sharpe, ο καθηγητής συγκριτικής παθολογίας του HMS George Fabyan και πρόεδρος του Τμήματος Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Blavatnik. “Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχει ένα μεταβολικό ρυμουλκό πολέμου μεταξύ των Τ κυττάρων και των καρκινικών κυττάρων που αλλάζει με την παχυσαρκία”, δήλωσε ο Sharpe. “Η μελέτη μας παρέχει έναν χάρτη πορείας για να διερευνήσουμε αυτήν την αλληλεπίδραση, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις ανοσοθεραπείες του καρκίνου και τις συνδυαστικές θεραπείες με νέους τρόπους.”

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ