Πανεπιστήμια: Μοντέλο Κέιμπριτζ για τη φύλαξή τους – Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός


Με μοντέλο Κέιμπριτζ, ή Καναδά η «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» της ΕΛ.ΑΣ. που θα αναλάβει δράση από τον προσεχή Σεπτέμβριο τη φύλαξη πανεπιστημίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. 

Η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως θα παρθούν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανομίας στα ανώτατα ιδρύματα κι ένα από αυτά είναι η συγκρότηση του εν λόγω σώματος. Στο σχέδιο, που παρουσιάστηκε στις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού από τους δυο υπουργούς, θα υπάρχουν τρεις άξονες:

  1. Σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος
  2. Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των πανεπιστημίων με ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ
  3. Ενίσχυση των διατάξεων του πειθαρχικού και ποινικού δικαίου.

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Πώς θα είναι η «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων»

Σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα» που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και με έναν αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ. Όμως, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του σχεδίου που εκπόνησαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τα οποία παρουσιάζουν «Τα Νέα» εκτός των ιδρυμάτων θα υπάρχει παρουσία – τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα – αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν επίθεση.

Κι αυτό με τον φόβο ότι τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα οι αντιδράσεις στην παρουσία των ενστόλων εντός των ΑΕΙ θα είναι ισχυρές με την ενεργοποίηση αντιεξουσιαστών και τον φόβο καταδρομικών επιθέσεων. Αυτό διότι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν εντός των πανεπιστημίων ή θα παραμένουν στο «τμήμα» μπορεί να αποτελέσουν εύκολους στόχους – καθότι άοπλοι – σε περίπτωση επιθέσεων από αγνώστους.

Την φρουρά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα στελεχώσουν νέα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (αρκετά εκ των οποίων γυναίκες) που θα ακολουθήσουν την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, με ειδικές οδηγίες για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους φοιτητές και στους πανεπιστημιακούς καθώς και τον τρόπο που θα πραγματοποιούν προανακρίσεις. Επιπλέον, όπως προκύπτει από το σχέδιο, οι αστυνομικοί θα υπηρετούν στις υπηρεσίες των ΑΕΙ για περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το αρχικό καθηκοντολόγιο, θα επεμβαίνουν σε αδικήματα «αυτόφωρου» χαρακτήρα, όπως κλοπές, ληστείες κ.λπ., ενώ αν τους δοθούν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές από άγνωστα άτομα, θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς, αποτρεπτικούς ελέγχους. Ακόμη, σε ανοικτούς χώρους – όπως στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου – θα γίνονται και περιπολίες των ενστόλων. Σε κάθε πανεπιστήμιο θα επιλεγεί ένας χώρος όπου θα στεγάζεται το «πανεπιστημιακό αστυνομικό τμήμα» χωρίς ούτε εκεί να υπάρχει οπλισμός. Σε κάθε ομάδα ασφαλείας διοικητής θα είναι αξιωματικός με τον βαθμό του αστυνόμου ή του υπαστυνόμου, ο οποίος θα είναι σε συνεχή επαφή, αν χρειαστεί, με το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., το κοντινότερο ΑΤ αλλά και τις δυνάμεις που θα βρίσκονται σε επιφυλακή εκτός του χώρου των πανεπιστημίων.

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ