Εμβόλια ψύξη αποθήκευση: Η εφοδιαστική αλυσίδα και η διανομή

Εμβόλια ψύξη αποθήκευση: Σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία με θαλάμους βαθιάς ψύξης θα πρέπει να βρίσκονται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που θα έρθουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά έχει εξασφαλίσει εφτά ψυγεία τα οποία χωρούν έως και 100.000 εμβόλια. Κάποιοι απ’ αυτούς θα παραμείνουν στις κεντρικές αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα ψυγεία θα μεταφερθούν σε πέντε με έξι κεντρικά σημεία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες για τη φύλαξη των εμβολίων είναι σαφείς, τόσο για τη μεταφορά τους στους χώρους στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί, όσο και για τη θερμοκρασία, αλλά και το διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται να παραμείνουν σε αυτούς.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και το εμβόλιο της Pfizer για να διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και κλειστές δομές. Κι εδώ η σημαντικότερη πρόκληση στον χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η διανομή του εμβολίου, καθώς οι οδηγίες της εταιρείας Pfizer που θα διανέμει το εμβόλιο κατά του Covid-19 είναι συγκεκριμένες προς τους φορείς των κρατών που θα αναλάβουν τη μεταφορά του.

Οι οδηγίες είναι οι εξής:

Τα εμβόλια πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία από -70 έως -80 βαθμούς Κελσίου. Όταν αφαιρεθούν από τα ψυγεία αυτά για να μεταφερθούν στα Κέντρα Υγείας αλλά και στους χώρους όπου θα γίνονται οι εμβολιασμοί, τα εν λόγω εμβόλια μπορούν να παραμείνουν έως και πέντε ημέρες σε χώρο με θερμοκρασία από 2 έως και 8 βαθμούς Κελσίου. Σε περίπτωση που παραμείνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή σε διαφορετική θερμοκρασία, τότε το εμβόλιο χάνει την ισχύ του και δεν παρέχει κανένα αντίσωμα στον πολίτη.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί προς το παρόν είναι το εάν η διανομή στην Ελλάδα θα γίνει απευθείας από τη χώρα παραγωγής ή ενδεχομένως μέσω κάποιων distribution centers σε κεντρικά σημεία της Ευρώπης. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η εισαγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί με αμιγώς αεροπορική μεταφορά, οδικώς ή και συνδυαστικά.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ