Χειμερινή κολύμβηση: Συμβουλές για αρχάριους

Χειμερινή κολύμβηση: Συμβουλές για αρχάριους. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε να κολυμπήσετε σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα,  είναι να ξεκινήσετε με 1 λεπτό  2 φορές την εβδομάδα και αυξήστε τον χρόνο σταδιακά. Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε το σώμα σας με σύντομα και πολύ κρύα ντους.

Κάποιος σοφός είπε κάποτε “Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα, γιατί όταν το αύριο έρχεται το πρωί υπάρχει πάντα ένα άλλο αύριο να περιμένει.” Αν θέλεις να ξεκινήσεις, δεν υπάρχει χρόνος σαν το παρόν. Απλά κάν’ το.

Προγραμματίστε το κολύμπι σας προσεκτικά. Πάντα να πηγαίνεις με παρέα, που μένει στη στεριά. Συμφωνήστε για πόσο καιρό θα βρίσκεστε στο νερό, και πώς θα μπαίνετε και θα βγαίνετε. Όταν μπείτε μέσα, στοχεύστε να βυθιστείτε μέσα σε 3 λεπτά, αλλιώς θα κρυώσετε πολύ. Βρέξτε με νερό  το στήθος σας και το πρόσωπο. Να βγαίνετε από το νερό την ώρα που συμφωνήθηκε – ή νωρίτερα. Το άτομο που κολυμπάει δεν είναι ο καλύτερος κριτής του πότε είναι η ώρα να βγει έξω (το κρύο μπορεί να σε μπερδέψει).

Η ανάκτηση είναι το κλειδί. Πάρτε τις σαγιονάρες σας και αφήστε τες στην άκρη του νερού για να προστατέψετε τα πόδια σας από το παγωμένο έδαφος. Αν φοράτε στολή, βγάλτε τη γρήγορα μετά το κολύμπι, σκουπιστείτε με την πετσέτα και ξεκινήστε να ντύνεστε. Φροντίστε να έχετε και ένα καπέλο για να μην κρυώνει το κεφάλι. Φροντίστε να έχετε ντυθεί μέσα σε 5 λεπτά. Απολαύστε τη βιασύνη. Είναι εθιστική, ενισχύει την ψυχική δύναμη και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αναπνοές. Οι έμπειροι κολυμβητές του χειμώνα παίρνουν δύο αναπνοές αντί για μία, φέρνοντας περισσότερο οξυγόνο στο αίμα.

Μετά το κολύμπι είναι σημαντικό να ζεσταθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μόλις βγεις από το νερό, συνεχίζεις να κρυώνεις για περίπου 20-30 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η βαθιά θερμοκρασία του σώματός σας θα είναι δροσερότερη 20-30 λεπτά μετά το κολύμπι απ’ ό,τι όταν βγήκατε από το νερό. Στεγνώστε και ντυθείτε σε ζεστά στρώματα το συντομότερο δυνατόν. Τα ζεστά ποτά είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος προθέρμανσης.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ