Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το δεκαετές ομόλογο – Τα βλέμματα στραμμένα στην Λαγκάρντ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις σημερινές συναλλαγές το δεκαετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,591%, ήτοι 3,90% μικρότερη σε σχέση με χθες. Το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,025%, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με χθες (-68,35%) και το 15ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,854%, ήτοι 4,58% χαμηλότερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στα όσα θα ανακοινώσει το μεσημέρι η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, με παράλληλη αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Program ή PEPP) από τα 1,35 δισ. ευρώ σήμερα στα 1,85 τρισ. ευρώ, με χρονική επέκτασή του μέχρι το τέλος του 2021.

Από τη στιγμή που το PEPP αυξηθεί από τα 1,35 τρισ. ευρώ στα 1,85 τρισ. ευρώ, τότε και οι δυνητικές αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αυξηθούν επίσης από τα 23 δισ. ευρώ σήμερα, στα 31 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα άνω των 14 δισ. ευρώ, ποσό που θα διπλασιασθεί έως το τέλος του 2021, ειδικά εάν το Pandemic Emergency Purchase Program αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ.

Η αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ θα προσέφερε μεγαλύτερο περιθώριο στα κράτη μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση που οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών θα πρέπει να επανεξεταστούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, κάτι το οποίο και θα ενίσχυε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το 2021. Η άμεση αντίδραση θα ήταν χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας και πιο επίπεδες καμπύλες αποδόσεων. Τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, σε αυτό το σενάριο, θα επωφεληθούν περισσότερο χάρη στο μεγαλύτερο περιθώριο συρρίκνωσης που έχουν τα spread τους.

Οι επενδυτές προεξοφλώντας αυτή την εξέλιξη τοποθετούνται μαζικά στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό το κλίμα οδήγησε το spread, ήτοι τη διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς, στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2009, ήτοι στις 120 μονάδες βάσης.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ