Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Μειωμένες οι εισαγωγές ασθενών λόγω COVID-19


Στο περιοδικό European Journal of Neurology (με συντελεστή απήχησης 4,4) δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια πολυκεντρική εργασία στην οποία συμμετείχαν ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Τσιβγούλης και ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ κ. Σωτήριος Γιαννόπουλος. Την δημοσίευση αυτή σχολιάζουν οι Καθηγητές Γεώργιος Τσιβγούλης και Σωτήριος Γιαννόπουλος και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται μία σημαντική μελέτη, η οποία συγκρίνει τις εισαγωγές ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) και Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομοσε τρία μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ελλάδας τα οποία είναι επιπλέον και κέντρααναφοράς COVID-19: το νοσοκομείο «Αττικόν» στην Αθήνα, το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για την εκπόνηση της εργασίας,μελετήθηκαν αναδρομικά οι ασθενείς που εισήχθησαν στις Νευρολογικές (ΑΕΕ) και Καρδιολογικές Κλινικές (Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα) των νοσοκομείων αυτών σε δύοπεριόδους: από 2 Μαρτίου έως 12 Απριλίου 2020 (περίοδος πρώτου κύματος πανδημίας COVID-19) έναντι του αντίστοιχου διαστήματοςκατά το έτος 2019 (περίοδος αναφοράς).Από τη σύγκριση των δύο αυτών περιόδων προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα.Οι εισαγωγές ασθενών με ΑΕΕ μειώθηκαν στατιστικώς σημαντικά κατά 51%. Παρομοίως, καιοι εισαγωγές ασθενών με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο μειώθηκαν σημαντικά, σε ένα ποσοστότης τάξης του 27%. Μάλιστα, όπως γίνεται αντιληπτό, η παρατηρούμενη μείωση τωνεισαγωγών με ΑΕΕ ήταν αρκετά μεγαλύτερη, σχεδόν διπλάσια, από τη μείωση τωνεισαγωγών ασθενών με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο. Η σχετική ελάττωση των εισαγωγών των Ισχαιμικών και Αιμορραγικών ΑΕΕ ήταν 47% και 69% αντίστοιχα και ήταν στατιστικώςσημαντική και για τις δύο υπο-ομάδες των ΑΕΕ.

Η παρατηρούμενη μείωση των εισαγωγών σε αυτές τις οξείες παθήσεις κατά τηνπρώιμη περίοδο της πανδημίας πιθανότατα αντανακλά το φόβο των ασθενών να μηνκολλήσουν τον ιό κατά την έξοδό τους από το σπίτι και την επίσκεψη στο νοσοκομείο. Αυτόγίνεται εμφανές ιδιαίτερα στους ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών, στους οποίους υπήρχε εκσεσημασμένη μείωση εισαγωγών σε σχέση με το 2019, καθώς οι οδηγίες της πολιτείας έκαναν ιδιαίτερο λόγο για την αποφυγή μετακινήσεων των ηλικιωμένων ατόμων.

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι μία τέτοια τακτική αποφυγής του νοσοκομείου σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, όπως τα ΑΕΕ και τα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα δεν είναι ορθή και δε συστήνεται. Ασθενείς οι οποίοι έχουν συμπτώματα συμβατά με ΑΕΕ ή Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια και αυτή να παρέχεται ανεμπόδιστα από τις δομές ιατρικών υπηρεσιών παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει επιβάλλει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ