Εμμηνόπαυση συμπτώματα διάρκεια: Πόσο κρατούν τα δυσάρεστα συμπτώματα


Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό μέρος της γήρανσης. Καθώς μπαίνετε στη δεκαετία των σαράντα, το σώμα σας πιθανότατα να παράγει όλο και λιγότερα οιστρογόνα έως ότου δεν σας έρχεται πλέον περίοδος. Μόλις σταματήσει η εμμηνόρροια και δεν έχετε περιόδους για 12 μήνες θα έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Woman cooling herself with a blank paper.

Η φυσική εμμηνόπαυση, η οποία συμβαίνει χωρίς ιατρική παρέμβαση, εμφανίζεται σε τρία στάδια:

  • προεμμηνόπαυση
  • εμμηνόπαυση
  • μετεμμηνόπαυση

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την προεμμηνόπαυση με την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση είναι το στάδιο κατά το οποίο μια γυναίκα αρχίζει να μεταβαίνει σε εμμηνόπαυση. Μερικά κοινά συμπτώματα της πρώτης φάσης περιλαμβάνουν:

  • εξάψεις νυχτερινές
  • εφιδρώσεις
  • κολπική ξηρότητα

Κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης το σώμα σας αρχίζει να παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Αυτό συνεχίζεται μέχρι το τελευταίο ένα ή δύο χρόνια της εμμηνόπαυσης έως ότου τα επίπεδα ορμονών σας μειωθούν γρήγορα. Η προεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει έως και 10 χρόνια πριν μπείτε στην εμμηνόπαυση. Ξεκινά συχνά στη δεκαετία των 40, αλλά μερικές γυναίκες εισέρχονται σε προεμμηνόπαυση στα 30 τους. Οι γιατροί θα καθορίσουν ότι έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση όταν δεν έχετε περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες. Μετά από αυτό, θα μπείτε στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Εάν έχετε αφαιρέσει χειρουργικά τις ωοθήκες σας, θα αντιμετωπίσετε «ξαφνική» εμμηνόπαυση.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Τα προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν τη φάση θα σταδιακά υποχωρούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της μετεμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που έχουν περάσει ένα ολόκληρο έτος χωρίς περίοδο θεωρούνται μετεμμηνοπαυσιακές. Οι γνωστές εξάψεις είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μέτριες έως σοβαρές εξάψεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά την πρώτη φάση και να διαρκέσουν για περίπου 10 χρόνια. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το γενικά αποδεκτό χρονικό διάστημα για τη διάρκεια των καυτών αναλαμπών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μαύρες γυναίκες και οι γυναίκες μέσου βάρους αντιμετωπίζουν εξάψεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις λευκές γυναίκες και τις γυναίκες που θεωρούνται υπέρβαρες.

Είναι πιθανό μια γυναίκα να εμφανίσει εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 55 ετών. Η πρώιμη εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών. Θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση εάν είστε σε εμμηνόπαυση και είστε 40 ετών ή νεότερες. Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Μερικές γυναίκες μπορούν να περάσουν πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω χειρουργικής επέμβασης, όπως μια υστερεκτομή. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν οι ωοθήκες έχουν υποστεί βλάβη από χημειοθεραπεία ή άλλες παθολογικές καταστάσεις και θεραπείες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ